IMF steunt Oekraïne met 12,2 miljard euro aan noodhulp

IMF-chef Christine Lagarde kondigt het steunpakket voor Oekraïne aan.
IMF-chef Christine Lagarde kondigt het steunpakket voor Oekraïne aan. Foto AFP/Allison Shelley

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteravond een pakket aan noodhulp voor Oekraïne goedgekeurd. Het land krijgt voor de komende twee jaar een lening van 17 miljard dollar (ruim 12,2 miljard euro) om economisch te kunnen herstellen van maanden van politieke onrust.

De regering in Kiev ontvangt direct 2,3 miljard euro om een faillissement te voorkomen. Andere donoren lenen het land nog eens 15 miljard dollar (bijna elf miljard euro). Het besluit is genomen door de 24 leden van het IMF-bestuur, onder wie de Verenigde Staten en Rusland.

Nationale munt 30 procent minder waard

Eind maart bereikte het IMF al een voorlopig akkoord met de Oekraïense regering over het steunpakket. Uit cijfers van het fonds blijkt dat de economie van Oekraïne zwaar lijdt onder de politieke crisis. Diverse sectoren in het land liggen vrijwel stil en de nationale munt is 30 procent in waarde gedaald.

IMF-directeur Christine Lagarde wees erop dat voor een stabielere economie van Oekraïne eerst de crisis in het land moet worden opgelost. Ze riep Oekraïne en Rusland op om opnieuw in onderhandeling te gaan om de crisis op te lossen.