Hoskins: van sympathiek tot sinister en altijd voortreffelijk

Bob Hoskins (1942-2014)

Bob Hoskins acteerde in zeer diverse rollen. Hoogtepunt was zijn affaire met Jessica Rabbit.

Bob Hoskins in de film ‘Who framed Roger Rabbit’ (1988).
Bob Hoskins in de film ‘Who framed Roger Rabbit’ (1988).

Hij mocht dan klein en kaal zijn, Bob Hoskins acteerde altijd groots. De Britse acteur overleed dinsdag op 71-jarige leeftijd. Nadat bij Hoskins in 2011 Parkinson was geconstateerd, trok hij zich terug uit de filmwereld.

Hoskins brak in 1978 door in de door Dennis Potter geschreven televisieserie Pennies from Heaven. Hierin vertolkte hij een ongelukkig getrouwde bladmuziekverkoper die zich verliest in erotische obsessies. In fantasiescènes zingt hij populaire liedjes die in scherp contrast staan met zijn steeds somberder wordende realiteit.

Hij speelde vaak driftige gangsters met een cockney-accent, zoals in The Long Good Friday (1980). In Mona Lisa (1986) is hij een racistische chauffeur die de gekleurde prostituee van zijn criminele baas vervoert en verliefd op haar wordt. De blikken die hij tijdens de ritten op de peperdure callgirl werpt zijn prachtig: vol begeerte maar ook met misprijzen. Hij ontving er de acteerprijs in Cannes voor, kreeg een Oscarnominatie en won er zijn enige BAFTA mee.

Bob Hoskins werd vooral bekend door zijn rol in Who Framed Roger Rabbit (1988), een combinatie van echt acteren en tekenfilm. Als privédetective Eddie Valiant moet hij onderzoeken of Jessica Rabbit haar man Roger bedriegt maar valt vervolgens als een blok voor de getekende seksbom.

Voordat de in 1942 geboren Robert William Hoskins te zien was in films en op televisie, speelde hij enkele jaren in het theater. Zijn rollen beslaan een breed spectrum, van sympathiek tot sinister. Zo was hij een vriendelijke vrijgezel die zich ontpopt als sadist in Felicia’s Journey, een bebrilde piraat in Spielbergs Hook, een door de wol geverfde vakbondsleider in Made in Dagenham, FBI-baas J. Edgar Hoover in Oliver Stones Nixon en de Joodse manager van het revuetheater dat in de Tweede Wereldoorlog met groot succes naakte meisjes opvoert in Mrs Henderson Presents. Ook schitterde hij als Mr. Micawber in een geliefde tv-versie van David Copperfield (1999).

Hoskins regisseerde twee weinig succesvolle films, The Raggedy Rawney (1988) en Rainbow (1995).