Nog één activist Greenpeace vast na actie in Rotterdamse haven

De twee Greenpeaceboten naast de olietanker vanochtend.
De twee Greenpeaceboten naast de olietanker vanochtend. ANP / Koen van Weel

Alleen een 30-jarige Duitse Greenpeace-activist zit vanavond nog vast na de actie van de milieubeweging eerder op de dag tegen de Russische olietanker Michail Oeljanov. De overige 43 arrestanten zijn naar huis gestuurd.

Van de activisten kregen 42 een boete tussen de 90 en 130 euro. Tegen de 61-jarige Amerikaanse kapitein van de Rainbow Warrior, Pete Wilcox, is proces-verbaal opgemaakt. Volgens de politie volgde hij aanwijzingen niet op en luisterde hij niet of niet goed naar het verkeerskanaal.

De Duitse activist zit nog vast voor nader verhoor. Hij voer met zijn boot opzettelijk tegen een vaartuig van de politie. Greenpeace probeerde vanochtend het aanmeren van de Russische olietanker in de haven van Rotterdam te voorkomen. Het schip had Noordpoololie bij zich.

Bij de actie waren ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza betrokken. De helft van de aangehouden activisten bevond zich op verboden terrein, de andere helft probeerde het aanmeren van de olietanker te belemmeren. Dat laatste wist de politie te voorkomen.

Greenpeace vindt dat het de Nederlandse overheid zou sieren om de Noordpoololie te weren. De Michail Oeljanov had olie uit het Noordpoolgebied aan boord voor Total. Het bedrijf heeft volgens de NOS laten weten dat het voortaan geen olie meer uit het Noordpoolgebied gaat bestellen. (Novum)