‘Guineeërs worden uitgezet met valse papieren’

Uitgeprocedeerde Guineese asielzoekers worden Nederland uitgezet met valse reisdocumenten. Het Guineese ministerie van Binnenlandse Zaken dat op de documenten staat vermeld bestaat al jaren niet meer, en deze papieren zijn uitgegeven door een onbevoegde Guineese ambtenaar. Dat meldt Zembla vanochtend op basis van eigen onderzoek.

Screenshot promo ZEMBLA

Uitgeprocedeerde Guineese asielzoekers worden Nederland uit gezet met valse reisdocumenten. Het Guineese ministerie van Binnenlandse Zaken dat op de documenten staat vermeld bestaat al jaren niet meer, en deze papieren zijn uitgegeven door een onbevoegde Guineese ambtenaar. Dat meldt Zembla vanochtend op basis van eigen onderzoek. Vanavond volgt de uitzending over de valse papieren.

Het programma reisde af naar Guinee en legde daar de reisdocumenten voor aan twee ministers die over de terugkeer van Guineese migranten gaan: Bantama Sow, de minister voor Guineeërs in het buitenland, en Madifing Diané van Veiligheid en Burgerbescherming.

Sow zegt tegen de programmamakers dat het ministerie dat op een groot aantal reisdocumenten wordt vernoemd helemaal niet meer bestond op het moment dat de documenten werden afgegeven:

“We hebben hier sinds 2010 geen ministerie van Binnenlandse Zaken meer. Op dit moment is er een ministerie van Veiligheid en Burgerbescherming.”

Sow zegt daarbij dat hij de overeenkomst met Nederland wil herzien, omdat Nederland destijds, in 2009, heeft onderhandeld met de militaire machthebbers in Guinee. “Dat waren mensen die daar moreel gezien niet geschikt voor waren,” aldus de minister tegenover Zembla.

‘Guineese ambtenaren absoluut niet omgekocht’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie aan Zembla weten dat het de verantwoordelijkheid van de Guineese autoriteiten is om documenten af te geven. Het ministerie wijst erop dat vrijwel alle Guineeërs die zijn teruggestuurd ook zijn toegelaten.

Daarnaast benadrukt het ministerie dat Nederlandse ambtenaren hun Guineese collega’s niet omkopen om van uitgeprocedeerde asielzoekers af te komen. Vooral in de titel van de uitzending, ‘Omkopen en uitzetten’, herkent het ministerie zich ‘absoluut niet’.

De Guineese minister van veiligheid heeft tegenover de Nederlandse ambassadeur in Dakar, die ook Nederland in Guinee vertegenwoordigt, verklaard dat er niets illegaals of onrechtmatigs heeft plaatsgevonden. Wel erkende hij dat de procedures door Guinee zelf niet altijd zijn gevolgd.

De reisdocumenten staan al langer ter discussie. De Commissie Integraal Toezicht Terugkeer doet sinds vorig jaar onderzoek naar Guineese delegaties die de Dienst Terugkeer en Vertrek helpen met de zogeheten titres de voyage. De delegaties kwamen vorig jaar in opspraak toen Nieuwsuur meldde dat Nederland de reis- en verblijfskosten van de Guineese delegaties ruimschoots vergoedde.