Gesprek met Gott

Iedere week plopt er wel een persbericht op in de mailbox. Van een producent die zijn fles lichter heeft weten te produceren. Goed. Nuttig. Noodzakelijk. Vanwege minder CO2-uitstoot. Bovendien  kreeg ik onlangs ook een melding van verpakkingsbedrijf GreenBottle die een  fles heeft weten te ontwikkelen van recycled karton. Deze schijnt ruim 80 procent lichter te zijn dan glas en belast het milieu dientengevolge  67 procent minder.  Vooralsnog is er één Californische wijnproducent mee aan de slag gegaan. Onder het label Paperboy brengt deze een affordable wine op de markt, bestemd voor de millennial drinkers.

De Oostenrijkse wijnmaker Gottfried Lamprecht in Burgenland lijkt wat minder op te hebben met het milieu. Tenminste, als de emballage van zijn Herrenhof Lamprecht Eisenberger Hummergraben 2011 uit Steiermark in ogenschouw nemen. Want Gottfried wijngaardeniert volstrekt en volledig biologisch-dynamisch. Geen herbiciden en pesticiden. Druiveneigen gisten. Langzame vergisting. Geen toevoegingen. Nauwelijks sulfiet. En niet filteren.

Maar dan die fles. Daarvoor is op glas juist niet bezuinigd. Op papier evenmin. Spandoekformaat etiket rondom en voorzien van koeienletters. Gottfried heeft dan ook een fikse hoeveelheid dienstmededelingen te doen.

De naam is al een mondvol. Eisenberg. Leuke hobbel in het landschap met de beste wijngaarden. Hummergraben. Is de wijngaard. Blaufränkisch. De druif die meer en meer furore maakt en Oostenrijk op de kaart heeft gezet als producent van karakteristiek rood.

Vervolgens biedt het drukwerk nog ruimte aan het Twitter-, Facebook-, YouTube- en Google-logo. Dus er mag en kan over deze wijn gesproken worden. Ook de site mag bezocht worden, mailtjes sturen, kom maar op.

Zelfs het direct mobiele nummer van de wijnmaker staat vermeld. Veelal een goed teken. Immers, als je rommel in een fles giet, laat je dat gewoonlijk wel achterwege. Dus maar even bellen met Gott.

Om ’m te complimenteren met een rijk gestoffeerde rode. Zwoel en toch fris. Mooie balans tussen rijp rood fruit, fijne tannines en zuren. Spoortje hartigheid ook. Zoals van Marmite. Of zou hij dan afhaken als ik ’m dit zou vertellen?

Gott blijkt in gesprek. Waarschijnlijk nog iemand die hem schouderklopjes aan het geven was. Voicemail ingesproken. Ik wacht tot hij een teken geeft.

Ondertussen proef ik nog even door. Gott, wat een goede wijn.