Energieke familiesores

De grote release van deze week is een Zweedse komedie // Maar er zijn ook een ‘Mexicaanse Little Miss Sunshine‘ en animatiepracht uit Japan // Van eigen bodem: horror over een bloeddorstig meertje

Komedie //

The Amazing Catfish

De Mexicaanse Little Miss Sunshine, zo laat Claudia Sainte-Luces semi-autobiografische regiedebuut zich het best omschrijven. Het is zo’n film waar de term ‘disfunctionele familie’ voor lijkt te zijn uitgevonden. Niet echt een probleemgezin, maar meer een patchworkfamilie waarin iedereen aanspraak maakt op z’n eigen rariteiten. Hoofdpersoon Claudia ontmoet hen als ze na een acute blindedarmontsteking min of meer wordt geadopteerd door ziekenhuisbuurvouw Martha, die in de laatste fase van hiv is. Als Martha weer wordt opgenomen, blijft Claudia bij de vier kibbelende tienerkinderen hangen, als een stofje, aangetrokken door hun statische kracht.

The Amazing Catfish is ondanks z’n zware thematiek (Claudia heeft een eetprobleem en is vervreemd van haar ouders, een van Martha’s kinderen is suïcidaal) energiek en dynamisch. Matriarch Martha is de stralende zon waar al deze vrouwen omheen dwarrelen en dartelen; behalve haar zoontje Armando ontbreken mannen vrijwel geheel in dit vrouwenuniversum. Dat is de kracht van het talent van Sainte-Luce, geholpen door het camerawerk van veteraan Agnès Godard, die de film vaart weet te geven. The Amazing Catfish blijft daardoor voelgoed en monter.