Opinie

Een-tweetje zet Twente op het verkeerde been

Joop Munsterman, voorzitter van eredivisieclub FC Twente is, zo vertelde hij tv-programma Nieuwsuur, ook een geldschieter van de club. Een paar jaar geleden leende een elftal investeerders de club 16 miljoen euro. Twente moest vorig jaar de eerste terugbetalingen doen aan het ‘vriendenelftal’. Helaas. Kas leeg. De club nam zijn toevlucht tot een financieel een-tweetje met de opbrengst van de tv-uitzendrechten. Gewaagd, maar het zag eruit als één vloeiende beweging.

De scheidsrechter, het accountantskantoor Ten Kate Huizinga floot niet, voldeed aan zijn sportieve plicht en gaf een goedkeurende verklaring bij de jaarcijfers waarin het een-tweetje was verwerkt. Datum: 31 oktober 2013.

Maar vanaf de tribune trok de KNVB, om de beeldspraak vol te houden, wel een rooie kaart. Twente maakte een nieuwe jaarrekening. Dezelfde accountant gaf opnieuw een goedkeurende verklaring. Datum: 14 maart 2014. Wie zei dat alleen accountant KPMG zich schuldig maakt aan boekhoudkundig spelbederf?

In de jaarrekening en de toelichting daarop staat niets over de rol van Munsterman bij de leningen van het vriendenelftal. Daardoor hebben de verhoudingen bij Twente iets mistigs, terwijl openheid zoveel duidelijkheid schept. Neem PSV, waar twee commissarissen twee jaar geleden (indirect) ook belangrijke geldschieters van de club waren, maar dat werd, zij het zonder namen, in elk geval gemeld.

Hoe zou dat gaan, als er een belangenconflict ontstaat tussen Munsterman de voorzitter en Munsterman de geldschieter?

Via een bron bij de afluisterdienst van de Amerikaanse NSA ving ik het volgende gesprek op. We pakken het verslag op als de telefoon overgaat.

- Met Joop, de geldschieter.

- Ha Joop, met Joop de voorzitter. Goed dat ik je even kan spreken. Bij de club spelen een paar financiële zaken die je moet weten.

- Vertel, Joop.

- We kampen met een paar onverwachte tegenvallers, de reparaties aan het stadion zijn duurder uitgevallen, de transfermarkt ligt op z’n gat, de gemeente en de bank liggen dwars, die willen niet meer geld op tafel leggen, ook niet tijdelijk, terwijl de Belastingdienst beslag dreigt te leggen op de bankrekeningen en de inventaris omdat we de premies en die extra belastingheffing op topsalarissen nog niet hebben betaald... Maar er is ook goed nieuws.

Geef me het goeie nieuws dan maar. - Het goede nieuws is dat de gemeente en de bank wel iets extra’s willen doen, maar dan moeten we een heuse financiële sanering uitvoeren, je kent dat wel uit de tijd dat je de baas was bij de regionale Wegener-kranten. Sta je overigens nu, terwijl we bellen? Misschien moet je even gaan zitten, Joop. De gemeente en de bank zijn bereid een veer te laten, maar dan moeten de andere gelschieters, jullie dus, jouw financiële elftal, ook een veer laten.

- Dat noem jij goed nieuws, Joop....?

- 110 procent Joop, als voorzitter zie ik voor me dat we verzekerd zijn van de steun van alle belanghebbenden. Dat betekent continuïteit. We behouden de licentie van de KNVB als profclub. Twente kan doorgaan.

- Ja, fijn voor jou, Joop, maar ik? Hoeveel moet mijn elftal afschrijven?

- Eh, ’mm, schrik niet, 50 procent.

- Dus jij bent 110 procent tevreden, en ik moet 50 procent afschrijven....? Hoe vertel ik thuis dat van mijn gouden handdruk van 2,3 miljoen euro toen ik bij Wegener weg ging eind 2010 dan nog maar de helft over is?

- Je deed het voor de club Joop, ik hoor het je nog zeggen.