Dronken op de Autobahn? Voortaan drie strafpunten

De Duitse verkeerszondaar raakt eerder zijn rijbewijs kwijt. „Eenvoudiger, rechtvaardiger en transparanter”, zo wenste de ex-minister.

Foto Reuters

Grote kans dat vanaf vandaag meer Duitse automobilisten dan tot nu toe hun rijbewijs zullen kwijtraken door verkeersovertredingen. Deskundigen gaan ervan uit dat tien procent meer rijbewijzen zullen worden afgepakt. De reden is de aanscherping van het omstreden strafpuntensysteem: vanaf 1 mei is de Duitse verkeerszondaar al na acht strafpunten zijn rijbewijs kwijt. Tot gisteren gebeurde dat pas na achttien punten. Ook het aantal punten dat een verkeersgebruiker per overtreding kan krijgen is teruggebracht van zeven naar drie.

Bij het centrale verkeersregister van het Openbaar Ministerie in Flensburg staan meer dan negen miljoen personen wegens overtredingen van de weg- en verkeerswet geregistreerd. Voor de vele Duitsers zijn die ‘Flensburger punten’ berucht, bijvoorbeeld omdat het niet eenvoudig is erachter te komen wat de stand is.

De vorige verkeersminister, Peter Ramsauer (CSU) wilde vorig jaar het systeem „eenvoudiger, rechtvaardiger en transparanter” maken. Zijn wetsvoorstel verdween echter ogenblikkelijk in de prullenmand, omdat bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk was hoe een verkeersovertreder van zijn punten af kon komen.

Het Centrale Verkeersregister heet vanaf vandaag ‘Rijvaardigheidsregister’. En het ministerie van Verkeer wil daarmee hardleerse verkeersgebruikers gerichter aanpakken. Daarom worden er alleen nog strafpunten uitgedeeld voor overtredingen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Dus geen punt meer voor het inrijden van een stedelijke milieuzone zonder de benodigde milieusticker op de voorruit. Overigens gaat de boete voor deze misdaad wel omhoog: van veertig naar tachtig euro. In het kader van de transparantie kunnen burgers op de website van het ministerie nu een hele waslijst van gestegen bekeuringen bekijken.

Wie betrapt wordt op telefoneren tijdens het autorijden daarentegen loopt ogenblikkelijk een strafpunt op. Twee strafpunten voor een zware overtreding: door rood licht rijden bijvoorbeeld. En drie strafpunten is gereserveerd voor feiten die een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid opleveren zoals rijden onder invloed of doorrijden na een ongeluk. Wie dronken telefonerend achter het stuur door een rood licht rijdt, is overigens niet meteen zijn rijbewijs kwijt.

Een in verkeersdelicten gespecialiseerde officier van justitie zei eerder deze week ter geruststelling in het Morgenmagazine, een nieuwsshow van de publieke omroep in de ochtend, dat in dat geval alleen het zwaarste delict telt. Drie punten voor rijden onder invloed dus. Overigens betekent dat het omschakelen naar het nieuwe systeem niet dat plotseling alle oude zonden vergeten zijn. Alleen de lichte delicten zijn afgelopen nacht door een team van automatiseringsspecialisten geschrapt. De punten zwaardere overtredingen zijn omgenummerd en kunnen nog vijf jaar in het register blijven staan.