denken @nrc.nl

Rosanne heeft gelijk

schrijft Mirjam Hommes, cultuurhistorica

Bedankt, Rosanne Hertzberger, voor je column (26 april). Eindelijk eens een tegengeluid tegen de bewieroking van het fenomeen Piketty met zijn stelling dat grote inkomensverschillen slecht zijn voor de economie van een land.

Waar een infrastructuur van ambitie, leergierigheid en experimenteerdrift heerst, zullen automatisch grote verschillen ontstaan die naast jaloezie ook vrijgevigheid en liefdadigheid oproepen en stimuleren.

Ook met gewoon alledaags verstand kun je begrijpen dat een miljoen euro, verdeeld over een miljoen personen, economisch minder uitricht dan het ene miljoen van één persoon, mits verstandig geïnvesteerd. De koopkracht van één persoon met één euro loopt amper op, terwijl de investering van die ene rijke – verstandige – persoon, veel meer voor het geheel kan opleveren, ook in zijn eigen belang. Zo worden veel culturele, technische en medische ontwikkelingen en voorzieningen in alle stilte vanuit particuliere bronnen (mede)bekostigd.

Als stimulator en schutspatroon van succes op langere termijn, is die vermogende toplaag essentieel voor elke samenleving, tot in de laagste regionen.

Maak een einde aan de schijnprivacy in de GGZ

vindt Marloes de Jong, GZ-/Eerstelijnspsycholoog, Bilthoven

Verbijsterend hoe weinig media-aandacht er was voor de onthullingen in de Zembla-uitzending van 17 april over de schijnprivacy van cliënten in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Anonimiteit blijkt niet gewaarborgd, terwijl alle hulpverleners in de GGZ wel verplicht zijn cliëntgegevens en inhoudelijke vragenlijsten aan te leveren via Stichting Benchmark GGZ (SBG), op last van de minister en het College van Zorgverzekeringen (CVZ).

Met de huidige techniek kunnen gegevens over psychische hulpverlening tot u als persoon herleid worden. Verzekeraars kunnen op deze manier individuele risicoprofielen maken en daar hun premies op aanpassen of mensen weigeren. Bovendien wordt er onwetenschappelijk en onethisch onderzoek gedaan met deze data. Op basis van onbetrouwbare gegevens wordt beleid gemaakt bij de zorgverzekeraar en worden behandelaars afgerekend.

Ik hoop dat minister Schippers een einde maakt aan dit systeem van schijnprivacy, schijnwetenschap en de macht van de verzekeraar.