Burgemeester van Toronto neemt verlof om af te kicken

De burgemeester van Toronto, Rob Ford, eind oktober vorig jaar in het gemeentehuis van de stad.
De burgemeester van Toronto, Rob Ford, eind oktober vorig jaar in het gemeentehuis van de stad. Foto Reuters/Mark Blinch

Rob Ford, de burgemeester van Toronto, neemt een tijd verlof om te werken aan zijn alcohol- en drugsproblemen, zo liet zijn advocaat vannacht weten nadat een tweede video van hem werd verspreid waarop hij naar het schijnt crack rookt.

Ford, die in oktober herkozen hoopt te worden, stopt per direct met werken om hulp te zoeken, zo luidt zijn verklaring:

“Ik heb een probleem met alcohol, en de keuzes die ik maak als ik onder invloed ben. Ik worstel hier al enige tijd mee.”

MetroCanada sprak met de advocaat van Ford:

Vorig jaar beloofde Ford al hulp te zoeken, zonder resultaat. De burgemeester kwam eind vorig jaar in opspraak nadat een video van een woedende en stomdronken Ford verscheen. Teksten van Ford: “I’m gonna kill that fucking guy. I’m telling you, it’s first-degree murder.” Over wie het gaat is onduidelijk gebleven, maar hij heeft hierop na maanden ontkenning toegeven dat hij crack had gebruikt.

Hij bood zijn excuses aan ondanks een storm van kritiek weigerde hij af te treden, en liet weten dat hij zich herkiesbaar wil stellen.

Weinig bevoegdheden over voor Ford

Voor de gemeenteraad van Toronto bleek het vervolgens onmogelijk om Ford te dwingen om af te treden zolang hij niet veroordeeld is voor een misdrijf. De raad besloot hierop om het grootste deel van zijn bevoegdheden af te nemen. Er werd onder andere besloten met 60 procent in zijn budget te snijden en zijn staf naar de plaatsvervangend burgemeester over te laten gaan.