Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

BAM gaat Feyenoord-stadion De Kuip verbouwen

BAM mag de Kuip gaan verbouwen. Het renovatieplan van het bouwbedrijf krijgt de voorkeur boven dat van Red de Kuip, melden RTV Rijnmond en AD. Later vanochtend wordt de aanbesteding officieel bekendgemaakt op een persconferentie.

Bouwbedrijf BAM mag De Kuip gaan verbouwen. Het renovatieplan van het bouwbedrijf krijgt de voorkeur boven dat van Red De Kuip, melden RTV Rijnmond en AD. Later vanochtend wordt de aanbesteding officieel bekendgemaakt op een persconferentie.

Update 11.41 uur:
Bij de keuze van de verkenners was de technische rapportage van doorslaggevende betekenis, is zojuist bij de persconferentie bekendgemaakt. De verwachting is dat voor de beoogde bouwsom van 200 miljoen euro het plan van BAM een “significant betere kwaliteit” oplevert dan het plan van Red de Kuip. De komende zes maanden wordt het plan uitgewerkt.

De ingrijpende verbouwing van het historische gebouw zal drie voetbalseizoenen duren en kost ongeveer 200 miljoen euro. Uiteindelijk moet het stadion plaats bieden aan 70.000 toeschouwers (nu: 50.000). Het plan van BAM - zie de video hieronder - kan nog wel wat gewijzigd worden. Een woordvoerder van Feyenoord:

“Het is niet in beton gegoten, maar dit plan biedt zoveel comfort dat het wordt uitgewerkt.”

https://www.youtube.com/watch?v=YmZS-h0V69Y

Volgens een woordvoerder van de drie ‘wijze Feyenoord-mannen’ die de knoop doorhakten, wordt de keuze voor BAM gesteund door alle geledingen binnen Feyenoord. Tegen het AD zegt hij:

“Dit is een unanieme beslissing. Wij gaan de komende zes maanden exclusief onderhandelen om het plan verder uit te werken.”

In het winnende voorstel wordt het stadion vergroot door de tweede ring te verhogen. BAM sloopt het oude Maasgebouw, maar zet daar een nieuw pand voor terug, plus nog eenzelfde soort gebouw aan de kant van het station: het Olympiagebouw.

Feyenoord zette aanvankelijk in op de bouw van een nieuw stadion, maar dat ketste af vanwege een gebrek aan draagvlak en politieke steun. Er wordt al jaren gesproken over een nieuw onderkomen voor Feyenoord. De Kuip is ingehaald door de tijd: het stadion is te klein, heeft geen dak en niet genoeg stoeltjes voor sponsoren – waardoor de KNVB er geen interlands meer wil spelen.

Volg de persconferentie om 11.30 live op RTV Rijnmond.