BAM gaat bouwen, de Kuip lijkt gered

Feyenoord kiest voor het plan van BAM. Dat bedrijf zal de Kuip vanaf 2015 uitbreiden.

Na een langdurig besluitvormingsproces heeft Feyenoord besloten dat bouwbedrijf BAM het, in 1937 gebouwde, stadion de Kuip zal vernieuwen en uitbreiden. Het bouwbedrijf, dat evenals stichting Red De Kuip een renovatieplan had ingediend, begint in de zomer van 2015. In drie seizoenen zal een stadion met zo’n 70.000 zitplaatsen worden gecreëerd. Kosten: 200 miljoen euro. In de tussentijd kan Feyenoord gewoon blijven voetballen.

Het plan, van A&E architecten, is nagenoeg definitief. Het staat niet in beton gegoten, maar dient hoe dan ook als basis voor de verbouwing. Er is daarbij ruimte voor eventuele aanpassingen, bijvoorbeeld als het gaat om het exterieur van het stadion. Verder wordt de komende zes maanden bekeken of financiële afspraken daadwerkelijk kunnen worden nagekomen door betrokken partijen.

De Kuip is aan vernieuwing toe. Eerder was het bouwen van een nieuw stadion een optie, maar dat bleek te duur. De Rotterdamse gemeenteraad vond het te riskant om garant te staan voor de lening van 165 miljoen euro die daarvoor nodig was. Er werd gekozen voor renovatie. Daarvoor werd de zogenoemde Trojka samengesteld. Daarin zitten oud-wethouder Wim van Sluis, oud-Kuip-directeur Jos van der Vegt en stadioncommissaris Hans Vervat. Zij moesten uitzoeken wat het beste alternatieve plan voor de Kuip zou zijn: een renovatie of ‘vernieuwbouw’ – intensieve renovatie. In januari 2014 konden projectontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten plannen indienen.

De uitgangspunten waren voor iedereen gelijk: een modern, veilig stadion, waarmee Feyenoord zeker 25 jaar vooruit kan. Daarbij moesten de sfeer en beleving van het huidige stadion worden behouden, zo was de opdracht.

Uiteindelijk werden er twee partijen gekozen: bouwbedrijf BAM en het plan van stichting ‘Red de Kuip’, dat als voornaamste doel had het stadion te behoeden voor de sloophamer.

Behalve dat De Kuip verouderd is, is vernieuwing ook nodig om Feyenoord weer de financiële armslag te geven om te concurreren met landskampioen Ajax. De club is de tweede van Nederland wat betreft supportersschare, maar er zijn vijf clubs in de eredivisie met een hogere begroting.

Dat rijmt niet met elkaar, en is mede gevolg van geringe stadioninkomsten. Zo verdient Feyenoord minder aan de Kuip dan bijvoorbeeld FC Groningen aan zijn Euroborg. Daar kun je in de rust van een wedstrijd wel een broodje kroket halen én naar de wc. Bij Feyenoord zijn daarvoor de rijen voor de gebrekkige faciliteiten te lang.

De gemeente Rotterdam moet in het plan van BAM in totaal zo’n 100 miljoen investeren in de renovatie. Die zal een slordige 200 miljoen euro kosten.