‘Ajax-top wordt al jaren structureel bedreigd door de harde kern’

Ajax-supporters op de tribune tijdens de wedstrijd tegen Vitesse.
Ajax-supporters op de tribune tijdens de wedstrijd tegen Vitesse. Foto ANP/Olaf Kraak

Directieleden en medewerkers van Ajax worden al jaren door de harde kern bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft de Volkskrant vanmorgen op basis van eigen onderzoek.

Een woordvoerder van de politie tegen de krant:

“Dat directieleden en/of medewerkers in het verleden en het heden regelmatig zijn/worden bedreigd, is bij de politie bekend. Maar zonder medewerking van de betrokkenen kunnen wij als politie weinig.”

Vanuit Ajax is in de laatste vijftien jaar twee keer aangifte gedaan van bedreiging; in 2005 door oud-directeur Arie van Eijden en in 2012 door oud-directeur Martin Sturkenboom. Een van de daders van die laatste bedreiging werd in december 2013 veroordeeld tot 250 euro boete, maar deze kreeg nog geen stadionverbod. Ajax legt uit dat “het een lopende zaak betreft die nog niet heeft geleid tot een voordracht voor een stadionverbod vanuit het Openbaar Ministerie”.

‘Bedreigingen zijn structureel’

De krant sprak met negen oud-bestuursleden, vier ex-medewerkers en drie mensen die nog steeds actief zijn binnen de Amsterdamse club. Volgens hen zijn de intimidaties en bedreigingen structureel. Ze willen anoniem blijven uit angst voor represailles.

Ajax zegt tegen de Volkskrant zich niet in het beeld te herkennen. Van de huidige directie is niemand bedreigd en ook van andere bedreigingen uit het recente verleden is de club niet op de hoogte.