Rutte: kabinet overwoog nooit vertrek uit eurozone

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie Foto ANP/ Martijn Beekman

Het kabinet heeft nooit overwogen uit de eurozone te stappen, schrijft premier Mark Rutte in een Kamerbrief naar aanleiding van de berichten over opmerkingen die hij in 2012 tegenover EU-president Herman van Rompuy zou hebben gemaakt.

Volgens Rutte heeft de ontmoeting met Van Rompuy, waarover de Volkskrant vandaag schreef, plaatsgevonden “tijdens het dieptepunt van de crisis in de eurozone”. Ze bespraken zorgen over “de verstrengeling tussen de overheid en financiële instellingen in diverse lidstaten”.

Van Rompuy bezocht Nederland in het kader van zijn consultaties over versterking van de Europese Monetaire Unie (EMU). Er is volgens Rutte, in tegenstelling tot wat de Volkskrant schreef, “niet gesproken over ‘contracten’”, doelend op de lidstaatcontracten:

“Daar was immers in die periode nog geen sprake van, maar pas maanden later.”

Het kabinet was er volgens Rutte tegen om de richting van een “transferunie” op te gaan, “zoals door sommige lidstaten bepleit”. Dat zou volgens de premier “niet in het Nederlands belang zijn”. Die boodschap is toen “in stevige termen” aan Van Rompuy meegedeeld.

Van Rompuy nuanceerde het door de Volkskrant gemelde dreigement over een vertrek uit de eurozone al. Hij zei zich niet meer te kunnen herinneren “dat het zo sterk was”.

Kritiek vanuit politiek

De berichtgeving over Ruttes opmerkingen hebben in ieder geval wel tot kritiek vanuit de oppositie geleid. PVV-leider Geert Wilders zei vandaag een Kamerdebat te willen. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wilde dat Rutte voor morgen 12.00 uur met opheldering zou komen via een brief, een voorstel waarbij CDA-Kamerlid Eddy Hijum zich aansloot.