Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

NS zet mogelijk kantoorpersoneel in om troep in treinen aan te pakken

Een reiziger in de trein op station Utrecht Centraal.
Een reiziger in de trein op station Utrecht Centraal. Foto ANP/ Robin Utrecht

De NS overweegt om eigen kantoorpersoneel te gaan inzetten om de troep in veel treinstellen aan te pakken. Ook wil de vervoerder een proef met het uitdelen van vuilniszakjes aan reizigers. Het is al dagen een bende in veel treinen, omdat een groot deel van de schoonmakers staakt.

Een woordvoerder van de NS zegt tegenover persbureau Novum dat de reiziger “elke keer weer de sjaak” is en dat de vervoerder omwille van de veiligheid en comfort moet ingrijpen. De NS pleitte gisteren per brief aan vakbond FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB om snel een bemiddelaar aan te stellen om het probleem op te lossen.

De NS probeert met de schoonmakers die wel werken de overlast voor reizigers zo veel mogelijk te beperken. Reizigers zelf wordt ook verzocht een bijdrage te leveren. Die moeten hun kranten, koffiebekers en ander afval proberen weg te gooien buiten de trein.

Vastgelopen onderhandelingen

Schoonmakers in de trein staken sinds vorige week dinsdag. Ze protesteren tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. De FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen uitbetaald krijgen.

Om een indruk te krijgen van hoe de treinen er de laatste dagen uitzien:

Twitter avatar phi48 huub eggen Het wordt een bende in de trein. @NS_online http://t.co/smiqgGeJbh
Twitter avatar karakulak_g Gökhan Karakulak De hele trein is super ranzig. #NS #staking #vies http://t.co/Bf68sG8dub