Zeven presentatoren NPO boven salarisgrens - hoogste ruim vijf ton

De controlekamer van de NPO op het Mediapark.
De controlekamer van de NPO op het Mediapark. Foto ANP / Robin Utrecht

Zeven presentatoren bij de publieke omroep verdienden vorig jaar meer dan de salarisnorm van 186 duizend euro. Daarvan werkt een presentator voor een bv en zijn zes presentatoren in loondienst, meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). In 2012 verdienden nog tien presentatoren meer dan de balkenendenorm.

Het bedrag boven die norm wordt door de omroepverenigingen zelf betaald en niet gefinancierd vanuit belastinggeld, meldt de NPO. In 2009 waren er nog zeventien presentatoren die meer dan de norm verdienden.

In dat jaar legde de NPO zichzelf de ‘beloningscode presentatoren’ op, waarin werd vastgelegd dat maximaal vijf televisie- en drie radiopresentatoren meer dan de norm mogen verdienen. De norm uit 2006 houdt in dat mensen in de publieke sector niet meer zouden mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris.

Top 7 salarissen

Het meest verdiende een VARA-presentator, die per jaar ruim vijf ton opstrijkt. De NPO noemt geen namen, maar waarschijnlijk is dat Matthijs van Nieuwkerk, die De Wereld Draait Door presenteert. De overige ‘grootverdieners’ werken bij VARA, BNN en TROS.

1. VARA-presentator: 502.968 euro
2. VARA-presentator: 455.000 euro
3. TROS-presentator: 339.088 euro
4. TROS-presentator: 279.417 euro
5. VARA-presentator vanuit bv: 240.000 euro
6. BNN-presentator: 225.000 euro
7. BNN-presentator: 214.160 euro