Honderden illegale migranten achtergelaten in woestijn Soedan

Meer dan driehonderd illegale migranten zijn door hun smokkelaars in de woestijn achtergelaten, tussen Soedan en Libië. Negen van hen zijn overleden. Dat zegt het Soedanese leger, meldt persbureau AFP.

De migranten waren onderweg naar Libië. De negen doden zijn Soedanees, maar in de groep zijn ook migranten uit Ethiopië, Eritrea, Pakistan en Bangladesh. Ze zijn gevonden door een gezamenlijke missie van Soedanese en Libische soldaten, staat op de website van het ministerie van Defensie.

De migranten zijn er volgens een woordvoerder van het leger slecht aan toe. Ze ontvangen momenteel medische hulp en worden dan naar de Soedanese stad Dongola gebracht, vijfhonderd kilometer ten noordwesten van Khartoum.

Veel vluchtelingen en migranten reizen door het weidse woestijngebied, dat strekt van Oost-Soedan tot de Egyptische Sinaï, op zoek naar een betere toekomst. Elk jaar vluchten bovendien duizenden Eritreeërs naar Israël. Anderen proberen de Middellandse Zee over te steken om Europa te bereiken.