BBC-icoon Jeremy Paxman stopt bij Newsnight

Still via YouTube

Jeremy Paxman, 25 jaar lang hét gezicht van het BBC-nieuwsprogramma Newsnight, stopt ermee, meldt zijn werkgever vanavond. Hij zal in juni voor het laatst het programma presenteren.

Paxman zal nog wel doorgaan met de presentatie van het programma University Challenge.

Onze correspondent Titia Ketelaar zegt dat Newsnight en Paxman onlosmakelijk waren verbonden:

“Hij stond bekend als een heel harde interviewer. Hij kon je maken of breken.”

Volgens Ketelaar was Paxmans interview met politicus Michael Howard zijn beroemdste:

Maar, zegt Ketelaar, Paxman kreeg ook weleens kritiek op zijn manier van interviewen. Zo was dat het geval toen hij sprak met Chloe Smith, junior-staatssecretaris van Financiën:

“Ze was heel jong en nieuw. Het is vooral voor journalisten pijnlijk om te zien.”

‘Zeldzaam, duizelingwekkend talent’

Tony Hall, directeur-generaal van de BBC noemt zijn werk bij Newsnight “bijzonder”:

“Zijn talent is zeldzaam en duizelingwekkend. Hij heeft de unieke eigenschap om momenten van oprecht ongemak voor politici te bewerkstelligen en tegelijkertijd memorabele vreugde voor zijn publiek. Voor deze koppige genialiteit en vele andere dingen zijn de BBC en zijn publiek hem voor altijd dankbaar.”

Newsnight onder vuur vanwege Savile

Paxman zou vorige zomer al hebben laten weten te gaan stoppen, meldt de BBC. Maar Paxman bleef aan tijdens een “moeilijke periode”, waarin er onder andere een nieuwe hoofdredacteur kwam. De moeilijke periode waarop de omroep waarschijnlijk doelt is die na ophef rondom BBC’s berichtgeving over Jimmy Savile, het overleden BBC-icoon dat na zijn dood in 2011 verdacht werd van grootschalig kindermisbruik.

Newsnight werd zwaar bekritiseerd, omdat het een uitzending met onderzoek naar Savile zou hebben geschrapt - het verhaal werd later door het rivaliserende Exposure van ITV wél gebracht - en omdat er een item werd uitgezonden dat ertoe leidde dat Alistair McAlpine, ooit politiek adviseur van Margaret Thatcher, onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik. Voor het bewust niet uitzenden bleek geen bewijs. Paxman zou, zo schreef The Guardian eind vorig jaar, hebben overwogen op te stappen.

Nog een typisch fragment, volgens Ketelaar. Paxman moest een keer het weer aankondigen, en gaf daar zijn eigen komische draai aan: