Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

En hier kopen Chinezen ook graag dure huizen

Status, frisse lucht, een goede universiteit voor hun kind – van drie jaar oud. Er zijn genoeg redenen waarom rijke Chinezen graag een huis kopen in westerse landen. Sommigen gaan er daadwerkelijk wonen en profiteren van de sociale voorzieningen, anderen zien het vastgoed vooral als investering.

Mede door soepeler regels in eigen land richten rijke Chinezen hun blik zowel zakelijk als particulier steeds meer op het buitenland. Zo investeerden ze volgens vastgoedonderzoeksbureau Savills vorig jaar 9,8 miljard euro in buitenlands vastgoed tegenover 4,6 miljard het jaar ervoor.

1 In New York

Op Manhattan zijn Chinezen inmiddels de grootste buitenlandse kopers van appartementen, berichtte persbureau Reuters vorige week na een inventarisatie onder vijf grote makelaars. Ze hebben dit jaar de rijke Russen, angstig geworden na de Krim-crisis, voor het eerst ingehaald en laten nu ook hun oog vallen op de Gatsby-eske huizen met hun groene heuvels op Long Island.

2 In Londen

In Londen kopen Chinezen van alle buitenlanders met 6 procent het meeste vastgoed boven 1 miljoen pond, volgens vastgoedonderzoeksbureau Knight Frank. Alhoewel Londen niet bepaald als goedkoop geldt, zijn de prijzen er per vierkante meter voor een luxe appartement (2.400 -3.000 euro) nog altijd lager dan in Hongkong (3.000-3.600 euro). Chinezen zien de monumentale panden in wijken als Kensington door de waardedaling van de pond vooral als een goede investering. Wonen doen ze er lang niet allemaal met als gevolg donkere, verlaten straten.

3 In Australië wel, in Frankrijk en Spanje liever niet

Naast de huizen in Canada zijn ook de huizen in Australië, met name Sydney, populair onder rijke Chinezen. Frankrijk is vanwege het ongunstige belastingklimaat voor de allerrijksten veel minder in trek. En ook een huis aan de Spaanse kust is bij de Chinezen (nog) niet zo gewild – niet alle Chinezen zijn grote zonaanbidders.

4 En in Nederland? Graag!

Bij rijke Chinezen is ook de interesse in de Nederlandse vastgoedmarkt groeiend, zegt Leslie de Ruiter van makelaarskantoor Christie’s voor exclusieve huizen. Zo’n 18 procent van hun huizen (boven de 1 miljoen euro) wordt gekocht door een buitenlander, waarvan de helft door een Aziaat – ook mensen uit Hongkong en Singapore zijn fanatieke kopers. Dat zijn overigens geen grote aantallen: Christie’s, een grote speler in het segment, verkoopt ongeveer één huis boven de miljoen euro per week.

Vooral monumentale panden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen het goed, zegt De Ruiter. De eerste deal voor een buitenhuis, een vrijstaande villa in Zuid-Holland van 2,9 miljoen euro, is bijna rond. „Sommige Chinezen kopen hier een huis om er te wonen, anderen voor de heb. Die zien zo’n monumentaal pand echt als een merk.”

Vooral het Nederlandse prijsniveau en de centrale ligging in Europa ervaren de Chinezen als positief, zegt De Ruiter. Sommigen gebruiken het huis om verder rond te reizen en nemen er nog een tweede huis in Europa bij.”

Het gunstige vestigingsklimaat voor bedrijven en de recent versoepelde regelgeving helpen mee: met een investering van 1,25 miljoen euro in de Nederlandse economie krijg je tegenwoordig een verblijfsvergunning. Vastgoed geldt ook als zo’n investering.