Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zuid-Koreaanse president maakt excuses voor Sewol

De Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye eert de slachtoffers van de gezonken veerboot Sewol.
De Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye eert de slachtoffers van de gezonken veerboot Sewol. Reuters / Do Kwang-hwan

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft excuses gemaakt voor de zwakke reactie van de regering op het zinken van de veerboot Sewol. Door de ramp zijn meer dan driehonderd mensen om het leven gekomen of vermist.

Guen-hye zei ook dat er een nieuwe overheidsdienst in het leven wordt geroepen voor grote ongelukken. Ze maakte haar excuses tijdens een bijeenkomst met het kabinet, die werd uitgezonden op televisie. Eerder die dag bezocht ze een herinneringsdienst voor leerlingen die zijn omgekomen bij de ramp.

“Ik weet niet hoe ik mijn excuses kan aanbieden voor het niet kunnen voorkomen van dit ongeluk, en voor de ontoereikende eerste reactie. Het spijt mij en maakt me zeer droevig dat het land zo veel dierbare levens heeft verloren.”

Kritiek regering groeit

De kritiek en publieke woede over de ramp groeien. De aandacht richt zich op de vraag waarom maar zo weinig mensen zijn gered en de mogelijke nalatigheid van de bemanning. De kapitein gaf pas na een half uur een evacuatiebevel; daarvoor zei hij dat passagiers in hun hut moesten blijven. Maar tegen die tijd was het schip al zo ver gekanteld, dat ze er niet meer uit konden. Premier Chung Hong-won stapte dit weekend op vanwege de ramp.

De Sewol zonk 16 april. Er zaten 476 mensen aan boord. Daarvan zijn er 174 gered. Het grootste deel van de passagiers waren kinderen die op schoolreisje waren. Duikers zoeken ook vandaag weer in het scheepswrak naar de nog meer dan honderd vermiste passagiers. Ze hebben te maken met een onrustige zee. Het dodental ligt op dit moment op 193. De rest is vermist.