Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Waar moet je zitten om een vliegtuigcrash te overleven?

Foto AFP

De kans dat het misgaat, is echt heel klein. Praktisch nul. Het is niet voor niets de veiligste manier van reizen, blijkt uit alle onderzoeken. Toch schiet de nare gedachte waarschijnlijk altijd even door je hoofd als je het vliegtuig instapt voor een zakenreis of vakantie. Wat als..?

Want dat het soms wel misgaat, weten we ook. Zoals vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Het onderzoek naar het toestel dat bijna twee maanden geleden met 227 passagiers aan boord van de radar verdween, is deze week weer een nieuwe fase ingegaan. Een aantal particuliere bedrijven gaat beginnen met het afspeuren van zo’n 60.000 vierkante kilometer aan oceaanbodem.

Q gaat voor één keer van het ergste uit. Stel dát je in een vliegtuig zit dat in de problemen komt, waar zit je dan het veiligst?

De kans op een ongeluk…

… wordt geschat op 1 op de 11 miljoen. Vorig jaar vielen er wereldwijd 256 doden bij crashes met passagiers- en militaire vliegtuigen. Ter vergelijking; alleen al in Nederland kwamen in 2013 570 mensen om het leven door een verkeersongeluk.

Maar wat als het nagenoeg onmogelijke toch gebeurt?

De vliegtuigbranche zelf is het er in dat geval over eens: de veiligste stoel in een vliegtuig bestaat niet. Een woordvoerder van KLM laat desgevraagd weten dat alle vliegtuigen waar de Nederlandse maatschappij mee vliegt aan de internationale veiligheidseisen voldoen. Iedere stoel is dus even veilig. Dat beweert ook Boeing:

“While some people believe the safest spot is near the wings or towards the rear of the cabin, there’s no conclusive evidence to support either theory. One seat is as safe as another.”

Maar is dat wel zo? Technologietijdschrift Popular Mechanics onderzocht in 2007 de kans om een vliegramp te overleven. Volgens het Amerikaanse blad hebben passagiers in het achterste deel van het toestel wel degelijk twintig procent meer kans een ramp te overleven. Reden? Bij het overgrote deel van de onderzochte vliegtuigcrashes raakte de neus van het vliegtuig als eerste de grond.

Maar… ook met die conclusie is niet iedereen het eens. Volgens The Daily Telegraph pleiten anderen voor het deel dat zich boven de vleugels bevindt. Het vliegtuig zou daar namelijk het meest stabiel zijn.

Hoe het ook zij, slecht nieuws is er vooral voor wie de economy class meestal mijdt: de stoelen voorin het vliegtuig zitten dan misschien lekkerder, veiliger zijn ze zeker niet.

Dit artikel is afkomstig van NRC Q, de nieuwe website van NRC met zakelijk nieuws. Lees er alles over op het weblog van hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Op de website van NRC Q kun je je inschrijven, om zo als eerste te horen wanneer de site opengaat.