Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Emancipatie

Kerry over Israël: ik had woord ‘apartheid’ moeten vermijden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gisteren opheldering verschaft over een toespraak waarin hij zei dat Israël dreigt een ‘apartheidsstaat’ te worden als een vredesovereenkomst met de Palestijnen uitblijft. Kerry’s uitspraak leidde in Israël en de VS tot ophef, sommigen riepen op tot zijn aftreden. „Zonder een tweestaten-oplossing dreigen in Israël twee klassen burgers te ontstaan”, zei Kerry vrijdag. Hij verklaarde gisteren dat de Israëlische ex-premiers Barak en Olmert iets soortgelijks zeiden in het verleden. Maar, zei hij, het woord ‘apartheid’ had hij beter kunnen vermijden. (AP)