Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Voyeuristische intimiteit

Bij de aanslag bij de marathon van Boston vorig jaar verloor Jeff Bauman (28) zijn onderbenen. Hij werd het gezicht van het drama dat zich op 15 april 2013 voltrok. De foto van een lijkbleke Bauman die in een rolstoel wordt weggevoerd terwijl hij zijn gewonde linkerbeen vasthoudt, ging de wereld over. Fotograaf Josh Haner volgde na de aanslag het lange pijnlijke herstel en revalidatie van Bauman voor de The New York Times-serie ‘Beyond the Finish Line’. Haner won er eerder deze maand een Pulitzer Prize mee. Niet vreemd, de gekozen composities stralen een ongekende intensiteit uit. De fotograaf is spaarzaam actief op Twitter en Instagram (ook @joshhaner), maar de foto’s die hij plaatst zijn indrukwekkende. De stijl van Haner kenmerkt zich door een zekere voyeuristische intimiteit. Zoals hij Bauman door een gordijn in het ziekenhuis fotografeert, legt hij ook op kwetsbare momenten mensen vast die met hun telefoon spelen of in alle onwetendheid genieten van de zon.