Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Twitter verliest veel meer dan verwacht

Het Twitter-hoofdkwartier in San Francisco.
Het Twitter-hoofdkwartier in San Francisco. Foto Reuters/Robert Galbraith

Twitter heeft opnieuw een teleurstellend kwartaal achter de rug, waarin het Amerikaanse bedrijf een verlies van meer dan 132 miljoen dollar (96 miljoen euro) leed. Dat bleek vanavond bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het verlies ligt daarmee bijna vijf keer zo hoog als in dezelfde periode van vorig jaar.

Het internetbedrijf presteerde daarmee minder dan Wall Street had verwacht. Analisten gepeild door persbureau AP gingen voor het bekendmaken van de cijfers nog uit van een verlies van een kleine twintig miljoen dollar. De aandelen van Twitter zakten in de handel nabeurs onmiddellijk na het presenteren met negen procent.

Omzet vorig kwartaal fors hoger dan verwacht

Dat Twitter vorig kwartaal zijn omzet ruimschoots verdubbelde leek daarbij weinig uit te maken. Het internetbedrijf, dat eind vorig jaar naar de beurs ging, presenteerde een omzet van ruim 250 miljoen, tegen 114 miljoen een jaar geleden. De omzet lag daarmee ruim acht miljoen hoger dan analisten hadden verwacht.

Twitter maakte tevens bekend dat het eind vorig kwartaal 255 miljoen gebruikers had. Dat zijn er een kwart meer dan een jaar geleden. In het vierde kwartaal groeide het aantal gebruikers echter nog met dertig procent. Beleggers maken zich volgens Bloomberg zorgen dat de explosieve ledengroei langzaam afneemt.

Ook vorig kwartaal werd Twitter al hard afgestraft na het presenteren van de resultaten. Het aandeel daalde toen in korte tijd met twaalf procent, nadat het bedrijf een verlies bekendmaakte van ruim vijfhonderd miljoen dollar. Het verlies was daarmee ruim twee keer zo hoog als de omzet in de laatste maanden van vorig jaar. (Novum)