Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

‘Therapeutisch klonen’ is terug met alvleeskliercellen uit kloon

Na tegenvallende resultaten en fraude leek het maken van stamcellen uit klonen verleden tijd. Nu is het gelukt.

Stamcelonderzoekers uit New York hebben nieuwe alvleeskliercellen gemaakt uit huidcellen van een diabetespatiënt. Door de huidcellen te laten versmelten met een bevruchte eicel verkregen ze een gekloond embryo. Daaruit wonnen ze stamcellen: cellen die zich in het lab tot alle weefsels kunnen ontwikkelen. De onderzoekers maakten er onder meer functionerende alvleeskliercellen mee. Ze publiceerden hun onderzoek gisteravond online in Nature.

Dit ‘therapeutisch klonen’ was een grote biotechnologische belofte aan het begin van het millennium, maar die werd nooit ingelost – het was al die tijd technisch ondoenlijk. Sommige biotechnologen zeggen dat klonen (voor medisch onderzoek) nu „is opgestaan van het doodsbed” – de techniek was bijna verlaten.

Nadat in 1996 het schaap Dolly was gekloond, zagen biotechnologen de geneeskundige toepassingen ervan al aan de horizon. Het therapeutisch klonen maakte in 2005 een enorme fraudezaak mee: de Zuid-Koreaanse wetenschapper Hwang Woo-suk beweerde dat hij menselijke cellen had gekloond en dat bleek nep. Het nieuwe werk van de New Yorkse wetenschappers onder leiding van Dieter Egli maakt nu alsnog waar wat in 2005 ten onrechte werd beloofd.

In 2009 lukte het een ander Amerikaans team al om via genetische manipulatie uit de huidcellen van een volwassene stamcellen en daarna alvleeskliercellen te maken. Egli schrijft nu dat de technieken goed moeten worden vergeleken om te bepalen welke het beste en het veiligst zijn voor de patiënt. Ook de ethische bezwaren van klonen moeten worden meegewogen. Mensenembryo’s maken is beladen, voor de procedure moeten vrouwen vele eicellen afstaan en de techniek zou misbruikt kunnen worden om kloonbaby’s te maken. De Nederlandse wet verbiedt het klonen van mensen, ook voor wetenschappelijk onderzoek. De VS hebben geen federale wetgeving rond klonen.