Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

Slapen onder een krantje

Het einde van Wikipedia is aanstaande, schreef redacteur Reinier Kist vorig jaar in deze krant. De idealistische gemeenschap die de pagina’s beheert valt langzaam uit elkaar. De pagina’s worden daardoor niet altijd naar behoren bijgehouden. Zo stapelen fouten zich op in die betrouwbare internet-encyclopedie. Voor deze ontwikkeling hoeft TL;DR Wikipedia niet te vrezen. Deze Tumblr die in maart opgezet werd, verzamelt parodies op Wikipedia-pagina’s, vaak ingekort tot één zin. De TLDR staat voor ‘too long, didn’t read (Te lang dus niet gelezen). Enkele voorbeelden: ‘The New York Times is een Pulitzer Prize winnende papieren deken voor zwervers’ of ‘Het Witte Huis: het kantoor van én waarschijnlijk ook de plek waar alle presidenten sinds John Adams een keer gemasturbeerd hebben’. TL;DR Wikipedia biedt geestige ‘feitjes’ die de originele internet-encyclopedie mist. Misschien kan Wikipedia wat van de humor gebruiken om het einde van de site uit te stellen.