Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Simon’s Russische Roulette

Simon Ostrovsky bevindt zich op de frontlinie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De Amerikaanse journalist verslaat sinds begin maart voor VICE de inname van de Krim en de pro-Russische acties in het oosten van Oekraïne zoals in Loehansk en Donetsk. Zijn veelbekeken YouTube-serie ‘Russian Roulette: The Invasion of Ukraine’ die inmiddels 27 afleveringen telt, maakt zichtbaar duidelijk hoe journalisten gehinderd en geïntimideerd worden bij hun verslaggeving van de chaotische ontwikkelingen in het oosten van het land. Vorige week maandag werd Ostrovsky in Slovjansk vier dagen vastgehouden door pro-Russische separatisten op verdenking van spionage. Op zijn Twitter-account bedankte de Amerikaanse journalist na zijn vrijlating op vrijdag zijn ruim 24 duizend volgers voor hun steun tijdens zijn ontvoering. Ostrovsky werd al eerder kortstondig en hardhandig ingerekend door pro-Russische militieleden bij een checkpoint op de Krim.