Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Separatisten bestormen provinciehuis in Loegansk

Bestorming van het provinciehuis van Loegansk
Bestorming van het provinciehuis van Loegansk Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Pro-Russische betogers hebben vandaag het provinciehuis in de Oost-Oekraïense stad Loegansk bestormd. Ze sloegen de ruiten in en trokken het gebouw in. Volgens videobeelden droegen de betogers helmen en schilden en hadden ze de entreehal van het provinciehuis ingenomen.

Net als in andere Oekraïense steden waar overheidsgebouwen zijn bezet, eisen de betogers in Loegansk een referendum over meer autonomie binnen Oekraïne of zelfs onafhankelijkheid.

Tot nu toe hadden de pro-Russische betogers enkel een lokaal overheidsgebouw bezet.

Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zitten op de eerste verdieping nog agenten, die traangas inzetten tegen de betogers. Een fotograaf van persbureau AP zag na de inval hoe politieagenten zich verzamelden buiten het provinciehuis.

Twitter avatar ajamlive AJAM Live Photo: Pro-Russian activists attack government building in Luhansk (Vasily Fedosenko/Reuters) http://t.co/DZwtnviGs2 http://t.co/pxPT4P3ysD

Vandaag maakte de Europese Unie de namen bekend van nog eens vijftien Russen tegen wie sancties worden ondernomen.