Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Selfies met sf-effect

De selfie maken was eigenlijk al passé toen Van Dale het uitriep tot het woord van 2013. Al snel na deze hype volgden aftreksels op social media als de Felfie (boeren die een selfie nemen), #aftersex (selfie na de seks), dronie (selfie gemaakt met drone) en #sellotape (selfie met het gezicht beplakt met plakband). Die zijn – zoals elke meme op internet – maar een kort leven beschoren. Waarschijnlijk is de ASCIIcam dat ook, maar dat maakt deze dienst niet minder indrukwekkend. Met deze app voor Android en iOS transformeren gewone selfies naar foto’s die regelrecht uit The Matrix gehaald lijken. ASCIIcam verandert namelijk pixels in letters en leestekens waardoor science fiction-achtige zelfportretten ontstaan. In zwart-wit;maar met de functie Matrix kan ook het spookachtige effect uit de sf-film nagebootst worden. En uiteraard kunnen ook deze selfies in de app makkelijk gedeeld worden op social media.