Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Schaf eigen bijdrage ziekenhuisbevalling af’

Foto ANP / Ilvy Njiokoktjien

De eigen bijdrage voor vrouwen die zonder medische indicatie in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, moet verdwijnen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), heeft dat advies gekregen in een rapport dat in handen is van Eenvandaag.

Het College Perinatale Zorg (CPZ) vindt dat geld geen barrière mag zijn om te kiezen voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum. Op dit moment kost de eigen bijdrage voor het bevallen in een geboortecentrum zonder medische indicatie 336,08 euro.

Het CPZ pleit voor een vast tarief voor verloskundige zorg. In het advies (pdf) staat:

“Vooral vrouwen met een laag inkomen kunnen niet vrijelijk, zonder financiële overwegingen, kiezen op welke locatie zij willen bevallen, terwijl juist deze groep vrouwen een verhoogde kans op problemen heeft.”

Samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen moet beter

Verder vindt het college dat de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen beter kan. Het CPZ is voorstander van integrale zorg, waarbij een zwangere vrouw op dezelfde plek met alle verschillende hulpverleners te maken krijgt.

Eenvandaag meldt ook dat Zorgverzekeraars Nederland het advies ondersteunt om de eigen bijdrage bij bevallingen af te schaffen. Tegen het nieuwsprogramma zegt de branchevereniging van de zorgverzekeraars:

“De kwaliteit van de geboortezorg kan verbeterd worden door een integrale aanpak zonder drempels. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk. Daarbij past geen eigen bijdrage die mensen van de overheid moeten betalen voor een poliklinische bevalling.”

CPZ kreeg opdracht om over verbetering geboortezorg te adviseren

Minister Schippers gaf het CPZ vorig jaar opdracht om samen met de beroepsgroepen tot een advies te komen dat moet zorgen voor een verbetering van de geboortezorg. Al jarenlang woedt er een discussie over thuis bevallen in Nederland. Een op de drie vrouwen die thuis wil bevallen, belandt alsnog in het ziekenhuis.