Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Rekenfouten bij verlenen vergunningen veehouderij’

Milieuvergunningen voor veebedrijven zijn al jaren gebaseerd op onbetrouwbare berekeningen voor stankoverlast, meldt Trouw.
Milieuvergunningen voor veebedrijven zijn al jaren gebaseerd op onbetrouwbare berekeningen voor stankoverlast, meldt Trouw. Foto ANP / Lex van Lieshout

Milieuvergunningen voor veebedrijven zijn al jaren gebaseerd op onbetrouwbare berekeningen voor stankoverlast. Daardoor hadden sommige bedrijven die meer stinken dan gedacht, geen vergunning mogen krijgen, terwijl anderen juist onterecht buiten de boot vielen. Dat schrijft Trouw vanochtend.

De ochtendkrant baseert zich op een brief van de provincie Noord-Brabant aan staatssecretaris Mansveld (PvdA) van infrastructuur en milieu, naar aanleiding van onderzoek in opdracht van de provincie. De provincie schrijft dat de staatssecretaris met een oplossing moet komen en duidelijk moet maken wat de juridische gevolgen zijn van de verkeerde rekenmethode. De onderbouwing van bestaande en toekomstige milieuvergunningen voor veebedrijven in heel Nederland staat, zo staat in de brief, op dit moment op het spel.

Voor het berekenen van stankoverlast wordt een vereenvoudigd rekenmodel gebruikt. Op basis van deze methode besluiten gemeenten of ze een boer een milieuvergunning geven. Aan de methode ligt een uitgebreider model ten grondslag, dat te ingewikkeld is voor dagelijks gebruik door gemeenteambtenaren. Nu blijkt dat de uitkomsten van het vereenvoudigde model flink afwijken van uitkomsten van het uitgebreide model; de stankoverlast kwam soms vier keer hoger uit dan de werkelijke hinder.

‘Ernstig dat uitkomsten zo van elkaar verschillen’

Brabant noemt het “ernstig” dat de uitkomsten van de twee methodes zo sterk van elkaar afwijken. Dit omdat veel veebedrijven dicht bij de bebouwde kom zitten. Het is dan belangrijk om te weten hoeveel overlast er is, stelt de provincie. Maar ook leiden de rekenfouten ertoe dat een boer soms niet beloond wordt voor inspanningen om overlast te beperken. Hoeveel bedrijven ten onrechte een vergunning hebben gekregen of juist niet is niet te zeggen.