Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Redder van ‘Lady Chatterley’s Lover’ overleden

De Britse cultuurhistoricus Richard H. Hoggart (95) is overleden, meldt The New York Times. Hij werd beroemd door zijn beslissende rol in de rechtszaak die een einde maakte aan de Britse censuur van D.H. Lawrence’s schandaalroman ‘Lady Chatterley’s Lover’.

In 1960 werd Hoggart, toen leraar Engelse literatuur en auteur van enkele invloedrijke boeken over de veranderingen binnen de Engelse arbeidersklasse, in een Londense rechtszaal gevraagd op te komen voor Penguin Books.

De Britse uitgever was aangeklaagd wegens het schenden van de Engelse obsceniteitswetten door 10,000 exemplaren te laten drukken van Lady Chatterley’s Lover, David Herbert Lawrence’s (1885-1930) oorspronkelijk in 1928 in Italië verschenen overspelroman. De roman was wegens expliciete seksuele scènes in de decennia daarna alleen in gekuiste versie uitgekomen. Penguin Books besloot in 1960, een jaar nadat het Amerikaans gerechtshof de roman ‘vanwege de sociale en literaire waarde’ had toegelaten, de gehele roman te publiceren.

Hoggart wist de jury met zijn pleidooi ervan te overtuigen dat de grafisch beschreven scènes tussen Lady Constance Chatterley en haar tuinman Oliver Mellors helemaal niet obsceen waren.

“Een van de eerste effecten was enige mate van shock. Bij het verder lezen merkte ik dat de woorden dat effect niet meer hadden. Ze werden gezuiverd naarmate ze meer gebruikt werden.”

De ‘seksuele eerlijkheid’ van Lawrence betitelde Hoggart als louterend.

Acteur David Tennant vertolkte in 2006 de rol van Richard H. Hoggart in een verfilming van de beroemde rechtszaak.


Hoggart, die op 10 april overleed, laat een vrouw, twee kinderen en acht kleinkinderen na. Zijn zoon Simon Hoggart, een journalist voor The Guardian, stierf dit jaar.