Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Real Madrid vernedert bekerhouder Bayern

Cristiano Ronaldo van Real viert zijn doelpunt waarmee zijn club op 0-4 voorsprong kwam.
Cristiano Ronaldo van Real viert zijn doelpunt waarmee zijn club op 0-4 voorsprong kwam. Foto AFP/John MacDougall

Real Madrid heeft voor het eerst sinds 2002 de finale van de Champions League bereikt. De Spaanse club gaf vanavond bekerhouder Bayern München een pak slaag door in de Allianz Arena met 4-0 te winnen. De eerste wedstrijd in Madrid was vorige week in een 1-0 overwinning voor Real geëindigd.

Real blijft in de race om dit seizoen alle hoofdprijzen in de wacht te slepen. De club van trainer Carlo Ancelotti won al ten koste van FC Barcelona de Copa del Rey. Ook de Spaanse landstitel behoort nog tot de mogelijkheden, al moet dan wel een achterstand op Atletico Madrid worden overbrugd. Uitgerekend de stadgenoot kan de opponent worden in de finale van de Champions League. Dan moet morgen wel worden afgerekend met Chelsea.

Weinig spanning tijdens halve finale

De wedstrijd in de Allianz Arena was al na twintig minuten spelen van alle spanning beroofd. Sergio Ramos kopte in de zestiende minuut raak uit een corner van Luka Modric. Nog geen vijf minuten later maakte de verdediger er ook 0-2 van, opnieuw uit een standaardsituatie. Deze keer stond hij op de goede plek toen een vrije trap van Angel di Maria door Pepe werd verlengd.

In de wetenschap dat minimaal vier doelpunten nodig waren om verder te komen, zocht Bayern München met de moed der wanhoop de aanval. Het leverde vooral ruimte op voor Real Madrid, waarvan Cristiano Ronaldo in de 34e minuut profiteerde. Hij scoorde na een snelle uitbraak op aangeven van Gareth Bale.

De thuisploeg stookte het vuurtje nog wat op met enkele opstootjes op het veld, maar de spanning op het scorebord keerde niet meer terug. Zelfs de kansjes van David Alaba en Arjen Robben op tenminste een eretreffer maakten keeper Iker Casillas niet nerveus. Uit een vrije trap maakte Ronaldo de avond zelfs nog pijnlijker voor Bayern, dat de grootste Europese thuisnederlaag in de clubhistorie leed.

Nooit werd een club twee jaar op rij kampioen

De nederlaag van Bayern betekent dat de vloek van de bekerhouder in stand blijft. Nooit slaagde een club erin twee jaar op rij de Champions League te winnen. Op zaterdag 24 mei mag in het Estadio da Luz in Lissabon Real Madrid, Atletico Madrid of Chelsea de beker omhooghouden. (Novum)