Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Het christelijk geloof draait om acceptatie en tolerantie van mensen’

Else Harting (24)

Evangelische kerk, Amsterdam

„Ik ben christelijk opgevoed. Op mijn zestiende besloot ik zelf dat ik gedoopt wilde worden. Ik wilde mijn leven voor God leven.

Nu ga ik elke week naar de kerk en naar de kring. Dan praten we met een klein groepje bij iemand thuis over het geloof. Bijvoorbeeld aan de hand van een bijbeltekst of een persoonlijk verhaal.

Geloof is dat je geen genoegen neemt met onrecht in de wereld. Alle kleine beetjes kunnen daaraan bijdragen. Ik geef wekelijks taalles aan Somalische vluchtelingen.

Het geloof is zo verweven met mijn leven dat het op alle aspecten invloed heeft. Ik ben drie jaar actief lid geweest van christelijke studentenvereniging NSA. Het lijkt op een normale vereniging, maar dan gecombineerd met geloof. Bijbel en bier zeggen we altijd. Alcohol speelt ook een rol in de Bijbel. Jezus veranderde tenslotte water in wijn. Toch zal niemand echt stomdronken op een borrel staan. Het is niet de bedoeling dat je jezelf schade toebrengt. Het leven is een gift van God, geen eigen verdienste. Je moet er voorzichtig mee omgaan.

Ik zou bijvoorbeeld daarom geen abortus plegen. Dat betekent niet dat ik mensen veroordeel die daar anders over denken. Christenen hebben wel dat etiket. Maar dat hebben we misschien onszelf aangedaan. Ik sta open voor discussie. Het christelijk geloof draait juist om acceptatie en tolerantie van mensen. De kerk is een plek voor vergeving en steun. Niet waar je op je fouten gewezen wordt.

Sommige dingen zijn moeilijk. Ik me niet voorstellen dat mijn beste vriendin – die niet gelooft – in de hel zou komen, maar de hel is wel een wezenlijk onderdeel van het geloof. Ik denk dat een christen die niet in de hel gelooft juist afwijkend is. Het is lastig te zeggen wat die hel dan precies betekent. Voor mij is het een plek waar God niet is. Ik ben niet bang voor de hel. Ik ben ervan overtuigd dat ik daar niet kom. Ik zie juist erg uit naar de hemel: dan kan ik God zien.”