Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Op jacht naar de misdadiger met DNA-kit in de hand

Afreizen, opsporen en inrekenen. Oud-politieagent John van den Heuvel start donderdag met het programma Op de vlucht.

In Nederland zijn het er 12.000, zegt John van den Heuvel. Criminelen, op de vlucht voor justitie. In zijn nieuwe programma Op de vlucht (RTL 4), dat donderdag 1 mei begint, spoort hij ze op. En hij heeft het er druk mee, want de draaidagen zijn nog in volle gang. Of, zoals Van den Heuvel zegt: „We zitten er nog een paar op de hielen.” 

Waar moet u nu heen?

„Dat kan ik niet zeggen. Dat zou niet handig zijn in onze zoektocht.”

Maar kunt u wel iets zeggen over afgeronde zaken? Neem Thailand.

„Daar zochten we een pedofiel die een 10-jarig, Nederlands meisje had verkracht en zwanger gemaakt. Hij vluchtte toen dat bij de politie werd gemeld. Nooit meer iets van gehoord. Dat is voor familie onverteerbaar.”

Tot uw team hem opspoorde.

„Ja. We hebben experts om op internet en sociale media te zoeken. Daarna stuurden we mensen vooruit, naar Thaise adressen, om onderzoek te doen. Hij zat in een villawijk, en we lokten hem naar een badplaats.

En toen?

„Ik ging met hem praten. ‘Waarom heb je het gedaan?’ Hij ontkende. Dan zeg ik, oké, dan neem ik wat wang-slijm van je af met mijn DNA-kit. Het bleek hem wel te zijn. We konden hem overdragen aan autoriteiten.”

Vielen jullie niet op? Klinkt ingewikkeld, op jacht met zo’n tv-ploeg.

„Het is best lastig , ja. We gebruikten veel verborgen camera’s. In auto’s, in brillen, in sleutelhangers. Meer kan ik daar niet over zeggen. Ik wil niet al mijn tactieken prijsgeven.”

U volgde de politieacademie. Ook buiten beeld kun je schurken oppakken. Waarom moet dit op televisie?

„Ik wilniet concurreren met politie en justitie. Ik wil laten zien hoe het leven eruit ziet als je op de vlucht bent. Voor slachtoffers is het belangrijk dat straffen worden uitgevoerd.”