Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ook Nederlandse politie waarschuwt voor gebruik Internet Explorer

Er zit een groot lek in Internet Explorer.
Er zit een groot lek in Internet Explorer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ook de Nederlandse politie waarschuwt nu voor het gebruik van Internet Explorer. In de browser van Microsoft zit een lek. Er wordt aan een oplossing gewerkt, maar tot die tijd is het niet veilig de browser te gebruiken.

Twitter avatar PolitieTHTC Team High Tech Crime Gebruik IE alleen als het niet anders kan,en in Uitgebreide beveiligde modus. VeiligeR alternatieven zijn oa Opera, Firefox, Safari, Chrome.
Twitter avatar PolitieTHTC Team High Tech Crime De fabrikant van Internet Explorer werkt aan een oplossing, dit kan nog weken duren. Houd altijd uw firewall scherp en uw anti-malware vers.

Voor Windows XP komt er in elk geval géén oplossing. Microsoft stopte onlangs met de ondersteuning van dat systeem. Daardoor worden geen veiligheidsupdates meer gemaakt. Het kan nog weken duren voordat de browser weer veilig is.

Wie een verkeerde link aanklinkt, loopt het risico dat hackers in de computer inbreken en deze overnemen. Gisteren waarschuwden de VS en Groot-Brittannië al voor het lek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei toen voor Nederlanders geen risico te zien.

IE is meest gebruikte browser

Internet Explorer is op pc’s en laptops de meest gebruikte webbrowser (55 procent van het wereldwijde marktaandeel), hoewel het marktaandeel sinds de piek twaalf jaar geleden is afgenomen. XP heeft in Nederland nog een marktaandeel van 7,4 procent. Wereldwijd is dat zo’n dertig procent.