Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek: 1 op de 25 mensen op death row heeft niets gedaan

De doodstraf is op zijn retour in de VS. Nieuw onderzoek versterkt de zaak van de tegenstanders.

De doodstraf komt in Amerika steeds meer onder druk te staan. Deze week kregen tegenstanders nieuwe ammunitie: Amerikaans onderzoek schat dat ruim 4 procent van de ter dood veroordeelden onschuldig op death row zit. Op dit moment wachten zo’n 3.000 mensen in Amerikaanse dodencellen op de fatale injectie. Verreweg de meesten krijgen het spuitje nooit. Zij krijgen na hoger beroep een lagere straf. Een klein deel overlijdt in gevangenschap. Er zijn ook veroordeelden die vrijkomen nadat in hoger beroep bleek dat ze onschuldig zijn. De onderzoekers berekenden wat er zou gebeuren als alle gevangenen op death row de straf kregen waartoe ze in eerste instantie veroordeeld waren: minstens 4,1 procent zou onschuldig de dood ingaan, schrijven de Amerikanen deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. Er is steeds meer weerstand tegen de doodstraf in de VS. Volgens peilingbureau Gallup stond in 1994 80 procent van de Amerikanen achter de doodstraf en is dat tot vorig jaar teruggelopen tot 60 procent. Het aantal staten waar de doodstraf nog geldt, liep sinds 2007 terug van 38 naar 32. En in bijna de helft van die 32 staten kreeg sinds 2010 niemand het dodelijke spuitje.

Dit jaar bracht de Amerikaanse overheid 19 gevangen ter dood, veertien anderen moeten nog volgen. Dat zou de teller in 2014 op maximaal 33 brengen, na 2013 het laagste aantal in 40 jaar. Het is tweederde lager dan de piek in 1999, toen 98 gevangenen werden geëxecuteerd.

Belangrijke oorzaak van de daling is dat er veel minder moorden worden gepleegd in Amerika dan dertig jaar geleden. Toen werden ongeveer 10 op de 100.000 mensen vermoord, nu zijn dat er minder dan 5. Een andere oorzaak, schrijft The Economist, is het feit dat de meeste jury’s nu een levenslange gevangenisstraf kunnen opleggen met de garantie dat de veroordeelde onder geen enkele omstandigheid vrijkomt. Zo slaat de jury twee vliegen in een klap: de misdadiger vermoordt geen onschuldige mensen en de jury zelf ook niet.