Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omzetgroei en winst voor TomTom

Tomtom navigatie in een auto.
Tomtom navigatie in een auto. Foto ANP / Lex van Lieshout

TomTom heeft in de eerste maanden van het jaar boven verwachting gepresteerd door een belastingmeevaller. Na een min van ruim twee miljoen euro begin vorig jaar, kwam TomTom in het eerste kwartaal van dit jaar uit op een nettoresultaat van 7,6 miljoen euro. Dat blijkt uit de eerstekwartaalcijfers (pdf) van de Nederlandse maker van navigatiesystemen.

Het bedrijf kwam in de plus uit doordat het 8,1 miljoen euro aan belasting terugkreeg. Begin 2013 moest TomTom nog vierhonderdduizend euro betalen.

TomTom schreef in het eerste kwartaal een omzet van 205 miljoen euro, twee procent meer dan een jaar eerder. TomTom verwacht nu dat het in heel 2014 minstens
negenhonderd miljoen euro behaalt. Eerder dacht het bedrijf dat er voor 2014 niet meer dan dat bedrag in het vat zit.

Concurrentie smartphones groot

TomTom heeft het moeilijk vanwege de concurrentie van van smartphones met gratis kaartsoftware. Vorig jaar draaide het bedrijf verlies en ook de omzet daalde. TomTom investeerde hierop in sporthorloges en navigatiekastjes, maar de verkoop van die producten doet de omzet nauwelijks groeien.