Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Rusland belooft zich terug te trekken van de grens

Terwijl de anarchie in het Oosten van Oekraïne verder toeneemt, belooft Rusland zijn voor een oefening langs de grens samengetrokken troepen terug te trekken naar hun kazernes. De NAVO versterkt intussen haar militaire aanwezigheid in de Oost-Europese lidstaten juist.

Alle partijen voeren hun claims over en weer op. In een telefoongesprek eiste de Russische minister Sergej Sjoigoe van Defensie vannacht van zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel dat de VS hun ‘retoriek’ matigen. Sjoigoe ontkende dat Rusland een invasie in petto heeft.

De Amerikaanse regering breidde gisteren de sanctielijst uit met nieuwe politici, zakenlieden en bedrijven. Op de nieuwe zwarte lijst staat onder anderen topman Igor Setsjin van Rosneft, het grootste olieconcern van Rusland. Canada voegde ook de parlementariër Vladimir Zjirinovski aan de lijst toe. De EU heeft geen zakenlieden op haar lijst gezet, die vandaag is uitgebreid met vijftien mensen, onder wie vicepremier Dmitri Kozak en stafchef Valeri Gerasimov van het Russische leger.

Het overleg tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie en de nieuwe sancties van het Westen hebben nog geen deëscalerend effect op Oekraïne zelf. In Charkov, de tweede stad van het land, werd gisteren burgemeester Gennadi Kernes neergeschoten. Volgens de politie schoot een sluipschutter vanuit de bosjes langs de weg op hem, toen hij buiten met zijn dagelijkse sportoefening bezig was. Kernes, die zich de laatste weken tegen de Russische interventies keert, is vannacht overgevlogen naar Israël voor behandeling.

De net mislukte moordaanslag zet de positie van de weifelende minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken verder onder druk. Ook in de Donbass, verder oostelijk in Russisch-talig Oekraïne, heeft de regering in Kiev geen greep op de openbare orde. In Donetsk kwam het gisteren tot bloedige straatgevechten tussen aanhangers van de afgescheiden ‘Republiek Donetsk’ en pro-Oekraïense groepen, die worden ondersteund door de ultra’s van de lokale voetbalploeg Sjachtar.