Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Noord-Korea vuurt op Zuid-Korea bij oefening

Noord-Korea heeft bij de zeegrens met Zuid-Korea een legeroefening gehouden, waarbij artilleriegranaten zijn neergekomen aan de Zuid-Koreaanse kant. Dat heeft een militaire functionaris in het zuiden gezegd. Het Zuid-Koreaanse leger heeft eilandbewoners en boten opgeroepen te schuilen. Noord-Korea had de artillerieoefening eerder al aangekondigd. Beide landen houden vaker legeroefeningen bij een aantal Zuid-Koreaanse eilanden in de Gele Zee en het Noord-Koreaanse vasteland. Meestal leiden deze oefeningen tot ruzie omdat de landen het niet eens zijn over waar de grens precies loopt.

Vorige maand al zaten de twee landen in een soortgelijke situatie. Na een legeroefening van Noord-Korea kwamen artilleriegranaten achter de grens in het Zuiden terecht. Vervolgens vuurde Zuid-Korea artilleriegranaten richting Noord-Koreaanse wateren. In 2010 kwamen vier mensen om het leven toen Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland beschoot.

De zeegrens werd tegen het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953) door de Verenigde Naties vastgesteld. Pyongyang was het er toen niet mee eens en vindt nog steeds dat de grens verder naar het zuiden hoort te liggen. De betrekkingen tussen beide landen zijn dit jaar na een fase van ontspanning alweer verslechterd. Eerder hielden het Noorden en het Zuiden ontmoetingen tussen families die uiteengevallen zijn door de Koreaanse Oorlog.