Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Noord-Korea houdt schietoefening bij zeegrens met Zuid-Korea

Een vrouw loopt langs een televisiescherm over de schietoefeningen. Op de beelden is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te zien.
Een vrouw loopt langs een televisiescherm over de schietoefeningen. Op de beelden is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te zien. Foto AP/ Lee Jin-man

Noord-Korea heeft bij de zeegrens met Zuid-Korea schietoefeningen gehouden, hebben militaire functionarissen in het zuiden gezegd. Beide landen doen dit vaker, maar de oefeningen liggen gevoelig, omdat de zeegrens omstreden is.

Vorige maand nog hield Noord-Korea al zo’n oefening. Toen kwamen er artilleriegranaten ten zuiden van deze zeegrens terecht. Het zuiden antwoordde hier vervolgens op door artilleriegranaten over de grens in Noord-Koreaanse wateren af te vuren. In 2010 kwamen er bij een soortgelijke situatie vier mensen om het leven toen Noord-Korea een Zuid-Koreaans eiland beschoot.

De oefeningen van vanochtend (plaatselijke tijd) hebben ertoe geleid dat Zuid-Koreaanse eilandbewoners bij de zeegrens verzocht werd te schuilen. De reden van de artillerieoefeningen zou volgens analisten mogelijke frustratie van het arme noorden zijn, omdat het maar niet lukt hulp van het buitenland te krijgen, schrijft persbureau AP.

Noord-Korea vindt dat grens verder naar zuiden moet

De zogenoemde Noordelijke Grenslijn, zoals de omstreden zeegrens heet, werd tegen het einde van de Koreaanse Oorlog in de jaren ’50 door de VN vastgesteld. De Noord-Koreaanse regering in Pyongyang had hiervoor geen toestemming gegeven. Noord-Korea beargumenteert dat de grens verder naar het zuiden hoort te liggen.

Betrekkingen weer minder

De betrekkingen tussen beide landen leken dit jaar enigszins aan te trekken. Zo hielden het noorden en het zuiden eerder ontmoetingen tussen families die uiteengevallen zijn door de Koreaanse Oorlog. Maar de banden zijn inmiddels alweer minder. Zo noemde de regering in Pyongyang de Zuid-Koreaanse president Geun-hye Park deze week een “verachtelijke prostituee”.