Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Neergestort

„Hedenavond stak ik met mijn fiets het Spui in Den Haag over toen er vlak voor mijn neus een eend loodrecht een meter of tien naar beneden kwam vallen, hatseflats op de grond.” Eva Lemaier observeerde het drama met afschuw: „De eend draaide een minuut of twee, drie, rondjes op z’n zij, deed een poging om op te staan en gleed uiteindelijk langzaam weg.” Ze mailde mij de foto van het slachtoffer en de prangende vraag: „Had dit voor mij fataal kunnen aflopen?”

Voor mij als eenvoudig bioloog is dat moeilijk in te schatten, maar de klap van de neerstortende eend op haar hoofd zou hoe dan ook traumatisch geweest zijn. Ter geruststelling: in de medische literatuur vond ik geen enkel geval van dodelijk (hoofd)letsel door vallende vogels. Kokosnoten die uit de boom vallen (net zo zwaar als een woerd, maar harder) zijn wel dodelijke projectielen (The Journal of Trauma 24, 1984) en zelfs uit het water springende gepen zijn erin geslaagd om (via de oogkas) fataal hersenletsel te veroorzaken (Neuroradiology 15, 1978). Eva kon gelukkig doorfietsen. Als zij de val van de eend gebroken had, dan zou de vogel de crash vermoedelijk wel overleefd hebben.