Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Neemt Kickstarter crowdfunding in Nederland over?

Foto ANP / Lex van Lieshout

Ambitieuze ideeën voor een film, kunstwerk of gadget, maar geen geld om dat plan ook echt uit te voeren? Ga naar Kickstarter. Vanaf nu kunnen ook Nederlandse creatievelingen geld ophalen bij particulieren op de crowdfunding-site. Met ruim een miljard dollar aan opgehaald geld, door ruim zes miljoen backers (onder wie 32.000 Nederlanders), is Kickstarter de grootste in zijn soort. Door vijf procent commissie te vragen kreeg het bedrijf de afgelopen vijf jaar zo’n 46 miljoen dollar binnen, bijna pure winst.

En de site is populair onder Nederlanders, vertelt oprichter Yancey Strickler via Skype. “Er zijn tot nu toe al zo’n honderd Nederlandse projecten via onze site gefinancierd, bij elkaar voor ongeveer anderhalf miljoen dollar.” Allemaal via een omweg want officieel moest je in een land wonen waar Kickstarter zelf ook actief is. Nu kan het dus allemaal volgens het boekje.

Investeerder krijgt alleen bedankje

Waarom de overstap naar Nederland? Strickler: “Wij mikken op creatieve mensen die iets moois willen maken, iets waarvan andere mensen zeggen ‘dit zou moeten bestaan, hier heb je geld om het te maken’. In hoe meer landen wij actief zijn, hoe beter dat kan. Nederlanders passen goed in die globale digitale cultuur.” De uitbreiding is vooralsnog puur digitaal: Kickstarter gaat geen Nederlands kantoor openen, en de voertaal blijft Engels.

Veel van de Nederlandse concurrenten maken het ondernemers mogelijk om investeerders een geldelijke beloning in het vooruitzicht te stellen: rente, of aandelen. Auto-ruilbedrijf SnappCar wist op die manier bijvoorbeeld 560.000 euro op te halen op de site OnePlanetCrowd. Kickstarter doet daar niet aan mee, initiatiefnemers mogen alleen een bedankje of een cadeau geven aan investeerders, en is niet van plan om voor Nederland die regel bij te stellen. Stickler:

“Wij zijn niet zo’n bedrijf dat ‘de hele markt’ wil overnemen, ofzo. Als iemand geld voor het goede doel wil ophalen, of mensen wil vinden die hem geld willen lenen, dan kunnen ze terecht bij een andere site - go for it. Wij hebben ook helemaal geen onderzoek gedaan naar Nederlandse concurrenten. Dat zijn er ook teveel.”

Tip: ga voor de Nederlandse niche

Toch gaan die Nederlandse concurrenten het moeilijk krijgen. “Je kunt moeilijk op tegen de internationale zichtbaarheid van Kickstarter”, aldus crowdfunding-deskundige Gijsbert Koren. Zijn tips aan de Nederlandse sites: “Zorg ervoor dat je iets doet wat zij niet doen. Kickstarter accepteert bijvoorbeeld alleen creditcards, geen iDeal of Paypal. En benadruk dat je een kantoor in Nederland hebt, dat mensen kunnen bellen of langskomen. Daar ligt nog wel een kans voor Nederlandse crowdfunding-sites.”

De top-5 van Nederlandse crowdfunding-sites

Geldvoorelkaar.nl: site waarop ondernemers een lening kunnen regelen, buiten de reguliere banken om. Opgezet door twee oud-bankdirecteuren. Investeerders worden beloond met een flink rentepercentage per jaar, minstens 7 procent.

Voordekunst.nl: site waarop Nederlandse kunstenaars hun project aan financiering kunnen helpen. Beloning voor donateurs is een bedankje of een cadeau, geen geld.

Symbid.nl: investeer in Nederlandse bedrijven of nog op te richten start-ups, en word mede-eigenaar.

CrowdAboutNow.nl: ondernemers op zoek naar werkkapitaal kunnen hier hun plannen plaatsen, investeerders worden beloond met rente of aandelen.

Oneplanetcrowd.nl: ondernemers kunnen hier geld verzamelen voor hun plannen, die moeten wel een milieuvriendelijk van aard zijn of “sociaal-maatschappelijke meerwaarde hebben”. Investeerders worden beloond met een cadeau, rente of met aandelen.

Kickstarter vs. Nederlandse sites: totaalbedrag

Totaal aantal projecten

Succesratio

…en totaal aantal investeerders

Dit artikel is afkomstig van NRC Q, de nieuwe website van NRC met zakelijk nieuws. Lees er alles over op het weblog van hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Op de website van NRC Q kun je je inschrijven, om zo als eerste te horen wanneer de site opengaat.