Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

NBA schorst Donald Sterling voor het leven

Archieffoto, genomen in december 2010. Rechts Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling, links de vrouw met wie hij in de audio-opnames in gesprek zou zijn, zijn toenmalige vriendin V. Stiviano.
Archieffoto, genomen in december 2010. Rechts Los Angeles Clippers-eigenaar Donald Sterling, links de vrouw met wie hij in de audio-opnames in gesprek zou zijn, zijn toenmalige vriendin V. Stiviano. Foto AP/Danny Moloshok

Donald Sterling, eigenaar van NBA- basketbalclub de Los Angeles Clippers, is door de NBA voor de rest van zijn leven geschorst. Dit gebeurt na het uitlekken van racistische uitlatingen van Sterling via roddelwebsite TMZ en sportsite Deadspin.

Ook krijgt de 80-jarige Sterling een boete van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) opgelegd, en staat hij onder grote druk om de club te verkopen. Dat meldt NBA-commissaris Adam Silver vanavond in een persconferentie. Silver noemt de uitlatingen en opvattingen van Sterling “diep kwetsend en schadelijk”.

Sterling mag nu zelf geen wedstrijden van zijn club meer bezoeken of trainingen bijwonen. Verder wordt hij niet langer betrokken bij beslissingen die betrekking hebben op het team. Gekeken wordt of hij verplicht kan worden de Clippers te verkopen. “Ik zal dat voorleggen aan het bestuur, maar doe alles wat in mijn macht ligt om daarvoor te zorgen”, aldus Silver.

‘Het stoort me dat je openlijk omgaat met zwarte mensen’

De uitgelekte fragmenten betreffen gesprekken tussen Sterling en zijn (toenmalige) vriendin. Hieruit blijkt dat Sterling er problemen mee heeft dat zijn vriendin - zelf half-Afro-Amerikaans, half Mexicaans- haar omgang met zwarte mensen zo nadrukkelijk etaleert.

Dat zij met ze op de foto gaat en die foto’s op Instagram plaatst, dat zij ze meeneemt naar wedstrijden. Hij lijkt zich daarnaast specifiek te richten op oud-basketballer Magic Johnson, met wie zij op de foto ging en deze vervolgens online zette. Sinds de uitspraken op internet zijn verschenen is Sterling niet meer bereikbaar voor commentaar.

Het eerste, door TMZ uitgelekte fragment:

Deadspin publiceerde in navolging van TMZ een uitgebreider fragment, waarin Sterling nog meer racistische opmerkingen maakt:
http://www.youtube.com/watch?v=1tof8ty3xzY

Obama: ongelooflijke beledigende woorden

De uitspraken van Sterling, die afgelopen zaterdag door TMZ zijn verspreid, veroorzaakten in de Verenigde Staten een enorme rel. President Barack Obama noemde de woorden ‘ongelooflijk beledigend’ en drukte de NBA op het hart om passende maatregelen te nemen:

“Ik denk niet dat ik deze hoef te interpreteren voor jullie, ze spreken voor zichzelf. Wanneer onwetende mensen hun onwetendheid willen tentoonspreiden, dan hoef je eigenlijk niets te doen. Je laat ze maar praten. En dat is wat hier is gebeurd.”

De spelers van de Clippers droegen als protest tijdens de warming-up van hun vorige wedstrijd hun shirts binnenstebuiten, zodat de clubnaam niet zichtbaar was.
http://www.youtube.com/watch?v=aJs4cTMO4fM

vastgoedmagnaat, miljardair, en herhaaldelijk aangeklaagd voor racisme

Vastgoedmagnaat en miljardair Sterling kocht de Clippers in 1981. Hij is in de NBA de langstzittende eigenaar. Gedurende zijn leven heeft hij al vaker te maken gehad met beschuldigingen van discriminatie en racisme:

  • In augustus 2006 werd Sterling aangeklaagd, omdat hij bij de verhuur van enkele van zijn appartementencomplexen zou hebben gediscrimineerd. Hij zou in Los Angeles niet-Koreanen woningen hebben geweigerd in Koreatown, een Koreaanse buurt, en Afro-Amerikanen in Beverly Hills. Hij zou ook hebben gezegd dat hij niet graag verhuurt aan de Latino-gemeenschap omdat de mensen roken, drinken en rondhangen in de gebouwen en dat zwarte mensen stinken en ongedierte aantrekken. Sterling schikte uiteindelijk voor 2,73 miljoen dollar (1,97 miljoen euro).
  • In 2011 werd hij door oud-manager bij de Clippers, Elgin Baylor, aangeklaagd voor discriminatie. Baylor, zelf zwart, zei dat Sterling er binnen de club een structuur op nahield die leek op die op de “plantages in het zuiden”, waarmee hij verwees naar de slavernij. Sterling zou bovendien een potentiële coach, Jim Brewer, hebben afgewezen vanwege zijn ras. Hij zou hebben gezegd dat hij persoonlijk “liever een blanke coach uit het zuiden arme zwarte spelers” zou willen laten coachen. De klacht werd uiteindelijk afgewezen.

Lees ook het artikel van de voorpagina van NRC Handelsblad vandaag: Woede en ironie om racisme(€)