Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

NAVO: geen teken dat Rusland militaire oefening beëindigt

Een Franse Rafale vliegt over Frankrijk. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben acht vliegtuigen beschikbaar gesteld aan de NAVO, om te patrouilleren over het Baltisch gebied vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
Een Franse Rafale vliegt over Frankrijk. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben acht vliegtuigen beschikbaar gesteld aan de NAVO, om te patrouilleren over het Baltisch gebied vanwege de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. AFO / Joel Saget

De NAVO heeft geen enkele aanwijzing dat tienduizenden Russische soldaten zich terugtrekken uit het gebied nabij de Oekraïense grens. Rusland had eerder verklaard dat de militairen zijn teruggegaan naar hun permanente positie.

Dat zegt een functionaris van de NAVO tegen persdienst Reuters. De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe zei gisteren in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Chuck Hagel dat Russische troepen, die vorige week begonnen met oefeningen in de buurt van de grens, uit het gebied zijn vertrokken. Hij eiste ook dat de VS hun retoriek matigen, en ontkende dat Rusland een invasie in petto heeft.

Maar volgens de NAVO-functionaris is van terugtrekken geen sprake.

“We blijven Rusland verzoeken zich te houden aan het akkoord van Genève en alle troepen langs de Oekraïense grens terug te trekken, ten behoeve van de diplomatie en de dialoog.”

Sancties weinig effect op crisis Oekraïne

De EU heeft vandaag extra sancties bekendgemaakt tegen Rusland. Er zijn vijftien nieuwe namen toegevoegd aan de sanctielijst. Er staan geen zakenmensen op de lijst, wat bij de VS wel het geval is. De VS maakten gisteren de nieuwe sancties bekend.

De sancties hebben op de situatie in Oekraïne tot nu toe nauwelijks effect. Gisteren werd de burgemeester van de Oost-Oekraïense stad Charkov neergeschoten. Volgens de politie schoot een sluipschutter vanuit de bosjes op hem. In de Oost-Oekraïense stad Konstantinovka werden twee overheidsgebouwen ingenomen, ondanks het akkoord van Genève waarin is opgenomen dat pro-Russische separatisten zich op aandringen van Rusland moeten terugtrekken. Ook vielen gewonden bij een pro-Oekraïense demonstratie in de stad Donetsk. Er vonden explosies plaats, vermoedelijk door granaten. Er werd gevochten tussen Oekraïense en Russische aanhangers.