Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Mr. Probz scoort in heel Europa

Vijf vragen aan Mr. Probz

De Nederlandse rapper en zanger Dennis ‘Mr. Probz’ Stehr (29) staat met zijn ‘Waves’ op één in Engeland.

FOTO ANDREAS TERLAAK

1 Gefeliciteerd met je nummer 1-hit in Engeland, Waves. Je was daar toen het nieuws bekend werd. Hoe was het?

„Het was een gekkenhuis. Ik ging er heen om in de studio aan nieuwe muziek te werken. Ik zat in de studio met (de Franse houseproducer) David Guetta, Giorgio Tuinfort en Jake Gosling, een supercoole guy die muziek maakte voor onder anderen Ed Sheeran en Mark Ronson. Maar precies op dat moment werd bekend dat ik in Engeland op één stond, dus dat leidde wel een beetje af.”

2 Het kalmere origineel van Waves stond vorig jaar in Nederland op 1, nu is de dance-remix in Europa in opmars. Heb je ooit getwijfeld of die remix wel goed bij je paste?

„Nee. Ik voel me vrijer sinds ik vorig jaar mijn debuutalbum uitbracht. Ik was muzikaal eenzijdiger maar heb nu het gevoel dat mijn muziek alle kanten op kan gaan. Het origineel van Waves brengt je in een bepaalde stemming maar de remix ook, terwijl die een heel andere doelgroep bereikt. Het is ook echt de song zelf die de basis vormt van het succes. ”

3 Je staat ook op het aankomende album Animal Ambition van de Amerikaanse hitrapper 50 Cent.

„Ja, het lijkt zelfs de single te worden. 50 Cent is een jeugdheld van mij, hij hoeft me niets uit te leggen over zijn muziek. Ik krijg nu veel opties aangeboden maar spring niet op alles, ook al zijn het soms erg grote namen.Maar ik wil niet geforceerd werken met mensen omdat ze succesvol zijn. De muziek moet een deel van mij blijven en bij me passen. 50 Cent past bij me. Na eerder contact met zijn team werd ik gebeld vanaf een onbekend nummer terwijl ik in een rookhok stond. Was ik ineens een half uur met 50 aan het lullen. Het nummer dat we gemaakt hebben, Twisted, is commerciëler dan ik gewend ben.”

4 Je eigen single schiet nu Europa door. Betekent dit ook dat je van de zomer op alle festivals te zien zult zijn?

„Nee, ik wil wel een beetje repertoire hebben en niet een complete show doen terwijl mensen maar één nummer willen horen. Ik moet de studio in maar steeds gebeurt er weer iets nieuws. Nadat Waves op één stond in Duitsland, dacht ik: zo, dat was hem. Niet dus. De track heeft inmiddels in achttien landen op één gestaan in iTunes.”

5 Je debuutalbum heette The Treatment, omdat muziek een manier is om rust in je hoofd te creëren. Kom je daar nog toe, aan die therapie?

„Nee, helemaal niet. Ik moet mijn telefoon drie keer per dag aan de oplader leggen. Ik probeer me af te sluiten maar steeds volgt weer een grotere klap, zoals nu mijn hit in Engeland. Het schrijven van muziek vervaagt naar de achtergrond terwijl ik daar echt behoefte aan heb.”