Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Misbruik studiefinanciering wordt verder aangepakt

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) denkt door “betere voorlichting, betere opsporing en actievere invordering in het buitenland” per 2019 8,6 miljoen euro per jaar te kunnen besparen op de studiefinanciering. De bewindsvrouw schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) denkt door “betere voorlichting, betere opsporing en actievere invordering in het buitenland” per 2019 8,6 miljoen euro per jaar te kunnen besparen op de studiefinanciering. De bewindsvrouw schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij voormalig studenten met studieschulden die zonder adres achter te laten naar het buitenland zijn vertrokken is volgens de minister het meeste geld te halen.
In een pilot vorig jaar werden deze oud-studenten opgespoord en werd er in totaal 3,2 miljoen euro opgehaald.

Grote groep maakt onbewust misbruik van regeling

Een andere grote groep wordt gevormd door studenten die onbewust misbruik maken van de regeling. Zoals studenten die een beroep doen op de eenoudertoeslag maar weer gaan samenwonen of die zich niet realiseren dat een inwonend familielid ook als partner kan worden beschouwd. Betere voorlichting moet voor die groep helpen.

Bij studenten uit de Europese Unie, die recht op studiefinanciering hebben omdat ze 56 uur of meer per maand in Nederland werken, worden bewijsstukken strenger gecontroleerd en meer gegevens uitgewisseld met andere instanties, zoals werkgevers, IND, UWV en Belastingdienst..

Risicoprofielen gaan een belangrijke rol spelen bij het opsporen van misbruik van de uitwonendenbeurs. In 2013 bleken 1.784 van de 3.662 gecontroleerde studenten niet op het adres te wonen waarop ze in de GBA stonden ingeschreven. Die controle leverde net als in 2012 12 miljoen euro op.