Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Bisschop Gijsen was fout, maar zijn portret blijft hangen

Foto ANP

Een portret van voormalig bisschop Jo Gijsen blijft gewoon op zijn plek in het gebouw van het bisdom Roermond. Het hangt daar tussen schilderijen van zijn voorgangers in een niet openbaar vertrek.

Deze maand werd duidelijk dat Gijsen ruim veertig jaar geleden als kapelaan jongetjes betastte en mogelijk ook verkrachtte. Het bisdom had dit misbruik aanvankelijk voor zich gehouden. Nadat het publiek werd, maakte bisschop Frans Wiertz van Roermond zijn excuses tijdens een boeteviering in de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Maastricht. Hij sprak ook een expliciete veroordeling uit: „Een bisschop, priesters, kloosterlingen hebben schande verwekt door daden die het daglicht niet kunnen verdragen: misbruik van kinderen en jongeren. Erger kan niet.”

De woordvoerder van het bisdom was vanochtend niet bereikbaar. Tegen De Telegraaf zei hij gisteren: „We zijn de afgelopen weken met andere zaken bezig geweest dan de vraag wat te doen met een schilderij dat in een privévertrek hangt. In algemene zin geldt natuurlijk dat monseigneur Gijsen meer dan twintig jaar bisschop van Roermond is geweest en in die zin zijn plek in de geschiedenis heeft.”

Gijsen (1932-2013) was bisschop van Roermond tussen 1972 en 1993. Hij stond bekend als uiterst conservatief. Hij verzette zich tegen vernieuwingen in de kerk en sprak zich in felle bewoordingen uit tegen echtscheiding, seks voor het huwelijk en homoseksualiteit.