Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Minstens 50 doden vandaag in Syrië, ruim 100 mensen gewond

Beschadigde voertuigen nadat mortierbommen zijn afgevuurd op twee buurten in Damascus.
Beschadigde voertuigen nadat mortierbommen zijn afgevuurd op twee buurten in Damascus. Reuters / Sanaa

Bij een autobom in het alawietische deel van de Syrische stad Homs zijn 36 mensen omgekomen. Dat zegt een Syrische functionaris. Door mortierbommen in Damascus eerder vandaag kwamen veertien mensen om.

De autobom in Homs verwondde daarnaast minstens 85 mensen, onder wie veel burgers. Persbureau AP heeft de informatie telefonisch gekregen van een functionaris, die sprak op basis van anonimiteit.

Mortierbommen bij school - minstens vijf kinderen dood

De Syrische staatstelevisie maakte wel melding van explosies eerder vandaag, in Zahra in de stad Homs. “Een groot aantal” mensen zou gewond zijn geraakt. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat minstens dertien mensen, onder wie vijf kinderen, zijn gedood bij de aanslag en meer dan veertig mensen gewond raakten. Twee van de vier mortierbommen zouden zijn afgegaan bij een school.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANAA zitten ‘terroristen’ achter de aanval - een term die wordt gebruikt door president Assad om te rebellen aan te duiden. Er is nog geen verantwoordelijkheid opgeëist.

Human Rights Watch: Syrië bombardeert willekeurig burgers

Volgens de internationale rechtenorganisatie Human Rights Watch bombardeert de Syrische regering willekeurig burgers en burgerlijke infrastructuur in gebieden die onder controle zijn van de rebellen in de noordelijke stad Aleppo. De organisatie zegt dat activisten 85 locaties hebben verzameld die zijn gebombardeerd met geïmproviseerde bommen die door het Syrische leger worden gebruikt. De aanvallen vonden plaats tussen 22 februari en 2 april.

De VN-Veiligheidsraad komt morgen bijeen om te bespreken of de strijdende partijen zich houden aan een resolutie die voorschrijft dat de geïmproviseerde bommen - met explosieven gevulde olievaten - en andere wapens niet meer worden gebruikt in bevolkte gebieden.

Dag na officiële bekendmaking kandidatuur Assad

Gisteren maakte president Bashar al-Assad zijn kandidatuur bekend voor de presidentsverkiezingen van 3 mei in zijn door oorlog verwoeste land. Assad nam de leiding over Syrië over van zijn vader in 2000. Het wordt zijn derde termijn van zeven jaar, hoewel het onduidelijk is hoe mensen überhaupt een stem uit kunnen brengen.

Er zijn zes andere kandidaten in de race, maar volgens analisten alleen maar om de verkiezingen de schijn van legitimiteit mee te geven. Na de bekendmaking kwam er een korte biografie van Assad op de Syrische televisie, waarin hij zijn volk vertelde dat er nu “voor het eerst in de recente geschiedenis democratische verkiezingen worden gehouden”.

Een activist vertelt persbureau Reuters via Skype:

“Als Assad dit aan het begin van de revolutie bekend had gemaakt, was al dat bloedvergieten het land bespaard gebleven.”

De Syrische oorlog duurt inmiddels vier jaar en het land wordt door chaos, bruut geweld en honger verscheurd. De VN zijn inmiddels gestopt met tellen, maar geschat wordt dat er minstens 150.000 mensen zijn omgekomen.

Update 15:00 uur
De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stuurt een nieuwe missie naar Syrië om onderzoek te doen naar verhalen over aanvallen met chloorgas. De Syrische regering heeft al ingestemd met de missie, maakte de OPCW zojuist bekend.

De verhalen over aanvallen met het chloorgas werden vorige week naar buiten gebracht door activisten in het land. Ooggetuigen zeiden in de hoofdstad Damascus en meer dan tien andere plaatsen tientallen mensen te hebben gezien die stikten of flauwvielen na het inademen van gassen die naar chloor roken. De dampen waren afkomstig van granaten en de met explosieven gevulde olievaten.

Alle leden van de OPCW hebben hun steun uitgesproken voor de missie. De Verenigde Naties zullen helpen bij de beveiliging van het team dat naar Syrië gaat, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon.