Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

‘Maxi-Cosi maakt baby dik’

Beweerde Lucy Smit van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland vorige week in het AD.
Beweerde Lucy Smit van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland vorige week in het AD. illustratie robin héman

De aanleiding

De Maxi-Cosi is bedacht om jonge kinderen te vervoeren. Maar sommige ouders gebruiken hem ook in huis. Om de baby in te stallen.

Dat is handig: de baby kan in een Maxi-Cosi slechts in één houding blijven zitten, dus je hoeft als ouder niet in de gaten te houden of-ie rond gaat kruipen. En als je hem wiegt, valt de baby met een beetje geluk ook nog in slaap.

De Maxi-Cosi heeft ook een nadeel: kinderen worden er dik van, meent Lucy Smit, voorzitter van de Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland. Door het kinderzitje zouden baby’s te weinig lichaamsbeweging krijgen, en dat zou overgewicht veroorzaken, zei Smit vorige week in het Algemeen Dagblad. Het bericht werd overgenomen door diverse websites, waaronder Kraamsupportonline.nl, onder de kop: ‘Maxi-Cosi maakt baby dik’. Is dat waar?

Waar is het op gebaseerd?

In het bewuste interview zegt Lucy Smit het volgende: „Baby’s horen genoeg tijd in de box of op een boxkleed door te brengen om met hun beentjes te zwaaien of op hun zij te leren rollen. Iets wat ze nauwelijks kunnen als ze vastzitten in een Maxi-Cosi, wippertje of zo’n kuipje.” Volgens Smit zijn ouders zich er onvoldoende van bewust dat ook baby’s genoeg moeten bewegen om calorieën te verbranden.

En, klopt het?

Een kind wordt door meerdere oorzaken dik. Eén daarvan kan zijn dat een kind te weinig beweegt. Dat begint al op jonge leeftijd. Volgens de GGD is er een verband tussen de hoeveelheid lichaamsbeweging die een baby krijgt en overgewicht op latere leeftijd. Daarom geeft de GGD ouders het volgende advies: „Beter in de box dan in de Maxi-Cosi.” Want in een box kan de baby rollen en draaien – en in de Maxi-Cosi alleen stilzitten.

Daar is ook wetenschappelijk bewijs voor. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) volgde zo’n 2.800 kinderen vanaf hun geboorte. Een deel van hen zat als baby meer dan één uur per dag in een babyzitje. Deze kinderen bleken op tweejarige leeftijd dikker te zijn dan kinderen die niet zoveel tijd doorbrachten in babyzitjes, stelden de onderzoekers vorig jaar vast.

„Logisch”, zegt Pieter Sauer, hoogleraar kindergeneeskunde aan het UMCG. „Een baby kan in een Maxi-Cosi niet trappelen of zijn armen bewegen. Kinderen die veel tijd in zo’n zitje doorbrengen, bewegen minder en worden uiteindelijk dus ook zwaarder.” Volgens Sauer bewijzen meerdere Duitse studies dat kinderen die op 2,5-jarige leeftijd dikker zijn dan hun leeftijdsgenoten, later ook meer kans hebben op overgewicht. Wel merkt hij op dat de Maxi-Cosi zélf kinderen niet dikker maakt. „Je wordt niet dik van het babyzitje, maar van het niet- bewegen.”

Conclusie

De Maxi-Cosi zou baby’s dik maken. En onderzoek toont inderdaad aan dat baby’s die veel tijd doorbrengen in een kinderzitje, dikker zijn. Ze missen de lichaamsbeweging. Dit geldt al voor kinderen die langer dan één uur per dag in de Maxi-Cosi zitten. De stelling is dus waar.